(VIDEO) Bišćanin, Idriz Mujagić izrađuje 'Peštahtu' - postolje za Kur'an

Idriz
Najuzvišenije mjesto u kući jednog muslimana, u kojem treba da boravi Kur'an, jeste 'kalp', njegovo srce.

Peštahta je podloga na kojoj stoji za muslimane najvrijednija knjiga, Kur'an. Peštahte se koriste širom svijeta kao podloge za Kur'an, mnogi ljudi se odlučuju da svoje slobodno vrijeme ulože u izradu te iste podloge. 

Tako je, Bišćanin, Idriz Mujagić, ujedno i snimatelj RTV USK, posljednjih godina posvetio se izradi predmeta od drveta a okušao se i u izradi 'Peštahti'.

Prije izrade Peštahti, Idriz je od samog početka svog hobija kako kaže, izrađivao stare noževe, šežbeže, kutijice, stalaže i sl., te je nedavno došao na ideju da počne sa izradom stalka za Kur'an tzv. 'Peštahta'.

"Nije to prodaja na veliko, već čisto iz hobija radim, ljubav se stvorila prema izradi predmeta od drveta koja pomaže da se skrati vrijeme i pobjegne od svih problema, tu nalazim smiraj", ističe Bišćanin, čije su Peštahte našle svoje mjesto u brojnim domovima onih za koje je Kur'an knjiga istine i vodilja života.

Kako kaže Idriz, inspiraciju je pronašao u proučavanju dosadašnje bosanske tradicije, a mnoge svoje rezbarije poklanja.

Važno je istaknuti da naš Krajišnik sve ideje za izradu ovih predmeta sam osmišlja, nisu mu potrebne skice, već samo velika mašta i dobra volja za radom.

Prilog o našem Krajišniku, pogledajte u sljedećem videu.