Bišćanka, Aida Lalić - Mehmedbašić polumaratonka, kojoj hidžab nije prepreka za napredovanje (VIDEO)

Aida
U serijalu Ramazanskih članaka, danas vam donosimo priču o mladoj Bišćanki, Aidi-Lalić Mehmedbašić, magistrica psihologije i polumaratonka, koja trenutno živi i radi u Sarajevu.

Mlada, uspješna i prije svega vjerskog imana, Aida, ispričala je kako je došla na odluku da se pokrije.

Već oko dvije i po godine hidžab krasi mladu Bišćanku, ta odluka nije donesena preko noći, već je to bio duži proces sazrijevanja i mnogo se ljepše i sretnije osjeća nakon što se pokrila, kazala je Aida.

S obzirom na to, da je u dosta zemalja u svijetu teško dobiti posao ženi sa hidžabom, skoro pa nikako, mnoge žene se zbog svoje egzistencije moraju odlučiti, nažalost, da idu dalje kroz život bez njega.

Aida trenutno radi u Sarajevu i ističe da joj hidžab ne predstavlja nikakav problema kod nas po pitanju posla, a što se tiče reakcija ljudi oko nje nakon samog čina pokrivanja, više je pozitivnih nego negativnih, kako kaže Aida.

Svoj život je posvetila jednoj humanoj stvari, polumaratonka koja trči za osobe kojima je pomoć potrebna, tzv. "prodaja kilometara".

U svijetu je ova akcija poznata, te je mnogi praktikuju. Nakon istrčanih kilometara, novac se uplaćuje na račun osobe kojoj je u tom trenutku potreban.

Aida je svoje trčanje započela zbog svog uzora, svog oca, koji se također bavio trčanjem. Pored toga, njezin poziv psihologije zahtjeva puno sjedenja i tijelo ima potrebu za pokretom.

Prije tri godine Aida je dobila dijagnozu hronične upalne bolesti crijeva, koja može da zahvati cijeli probavni sistem ili manji dio istog.

Na sreću, Aida je imala blagi oblik dijagnoze, ali je morala mirovati u krevetu dva mjeseca, nakon čega je oporavak trajao i godinu dana, još jedan od razloga zbog kojih se Bišćanka počela baviti sa polumaratonom, da povrati sebe u život a uz to pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Aida je razbila predrasude o uspjehu žena sa hidžabom i istaknula da je ponašanje najbolji način kojim se može pokazati šta to Islam zaista jeste, te da ovaj mubarek Ramazan iskoristimo na što produktivniji način i obogatimo naš duh. Pogledajte video prilog o mladoj Bišćanki, Aidi.