Bisera Turković ugostila Lavrova, on poručio da ne vidi smisao u reviziji Daytona

Lavrov
Turković i Lavrov su danas potpisali i Plan konstultacija između državnih ministarstava vanjskih poslova BiH i Rusije za 2021. i 2022. godinu

 

Okončan je sastanak ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković i ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.

 

Turković i Lavrov su danas potpisali i Plan konstultacija između državnih ministarstava vanjskih poslova BiH i Rusije za 2021. i 2022. godinu.

 

Želim da iskažem zadovljstvo konstruktivnim i otvorenim razgovorom između dvije delegacije. Zaključili smo da su odnosi dvije države dobri, te da ih trebamo unaprijeđivati. Nadam se da će potpisivanjem današenjeg plana konsultacija doći do poboljšanja saradnje. Posjeta dolazi u vrijeme potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pozdravljamo opredijeljnost Rusije za poštivanjem principa suvereniteta i integriteta iz Dejtona 1995.godine. Očekujemo snažnu podršku Rusije našoj zemlji baziranu na strateškim principima koji su usvojeni i odnose se na sve narode u BiH. Potrebno je da uvažamo jedni druge i poštujemo Dejtonski sporazum. Svi građani ove države trebaju imati jednaka prava ma gdje bili. Poštivanje sudskih presuda je neophodnost u cijeloj BiH, poručila je ministrica vanjskih poslova BiH i dodala:

 

-U BiH baš kao što imamo tri člana Predsjedništva imamo i tri različita viđenja kada je riječ oprisustvu međunarodne zajednice i kada je u pitanju naš put prema Euroatlanskim integracijama. Moramo pronaći srednji put koji će biti na zadovoljstvo svih naroda BiH. Mi znamo da su pozicije tu vrlo čvrste, vrlo jasne, ali uvijek postoje načini da se postigne kompromis. Da ne nabrajam sve detalje koje su u zadnje vrijeme vrlo često spominjani, kao što je izgradnja vjerskih objekata u tuđim dvorištima, kao što je materinski jezik, ubistva povratnika i tako dalje i tako dalje", naglasila je Turković u svome obraćanju javnosti.

 

-Ono što trebamo jeste dogovaranje, poštivanje zakona, manje korupcije i više reda. Zahvalna sam Lavrovu što ima razumijevanje za sve ove probleme koji postoje u BiH i što imamo zajedničku želju da se oni otklone. Vrlo uvažavamo sve ono što je do sada učinjeno i nadamo se unapređenju naše saradnje u oblasti ekonomije. Nadam se da će naša saradnja biti još bolja, još čvršća i na kraju u duhu unapređenja odnosa želim da kažem da smo našu zainteresiranost za izlaganje Povelje Kulina bana u BiH također spomenuli kao jednu od tema i nadamo se da povoljnom ishodu i ovog našeg zahtjeva, odnosno zamolbe, istakla je.

 

Sergej Lavrov se zahvalio na gostoprimstvu i kazao da su pregovori kao i zajednički odnosi zemalja bili konstruktivni.

 

-Moja posjeta je na godišnjicu potipisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovo je dobra prilika da uočimo probleme koji postoje. Ne vidimo nikakvog smisila u reviziji Dejtonskog sporazuma. Rusija kao zemlja garant Djetona vjeruje da su narodi u BiH sposobni da samostalno odlučuju o svojoj zemlji. Oko ureda OHR-a Rusija smatra da je odavno trebao biti zatvoren. Smatramo da ne postoje dodatne vrijednosti u tom očuvanju. Nažalost naše kolege ne dijele mišljenje i one žele dati novu ulogu uredu OHR-a, poručio je Lavrov.