Biserini biseri: Ministrica Turković opet nas je počastila skandaloznim neznanjem

Turković
Osnovni problem tvrdnji Turković vezano za vakcine je što one naprosto nisu tačne

 

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ne prestaje da javnost časti besmislenim i skandaloznim izjavama kojima demonstrira širok dijapazon neznanja i vrijađanja zdravog razuma. Posljednji biser je negodovanje Turković zbog posjete Vučića Bosni i Hercegovini i donaciji FBiH od 10.000 vakcina AstraZenece, tvrdeći da ove vakcine nisu odobrene za zemlje EU i da su namijenjene siromašnim zemljama.

- Tražila sam da se vakcina ne koristi dok ne dobije saglasnost naše Agencije za lijekove, jer ova vakcina nema saglasnost u EU niti SAD, izjavila je Turković

Ona je dalje istakla kako se radi o vakcini koja se proizvodi u Indiji, a po licenci AstraZenece.

- Radi se vrlo dostupnoj vakcini koja se uglavnom koristi u siromašnim državama, kao što je Dominikanska Republika i slično. Dakle, vrlo jeftina i vrlo dostupna i nema dozvole za korištenje u EU. Zato je moj uvjet bio da se ona provjeri u našoj Agenciji, rekla je Turković.

Netačne tvrdnje

Osnovni problem ovakvih tvrdnji Turković jednostavno je u tom što one nisu tačne. Kada je riječ o indijskoj vakcini Covishiel, radi se o istoj adenovirusnoj vakcini od AstraZeneca/Oksford, ali koju proizvodi indijski Institut za serume. Svjetska zdravstvena agencija je sredinom februara odobrila još dvije varijante AstraZeneca vakcine za hitnu upotrebu. Jedna inačica se proizvodi u AstraZeneca-SKBio u Republici Koreji, a druga pri Institutu za serume u Indiji. Obje vakcine su uvrštene na listu za hitnu upotrebu nakon što je WHO procijenila njihovu sigurnost, kvalitet i podatke o efikasnosti. Suštinski, radi se o medicinskim proizvodima koji imaju iste specifikacije sastav i način proizvodnje kao vakcina proizvođača AstraZeneca proizvedena na evropskom kontinentu.

Ovu informaciju je potvrdio i pomoćnik direktora za kontrolu lijekova u Agenciji za lijekove BiH Alija Uzunović, koji je potvrdio da je riječ o istoj vakcini s Okforda.

-  Proizvodi ih jedna kompanija, samo brendiranje proizvoda je drugačije. Ali to se radi i s drugim proizvodima u svijetu. Informacije koje imate vi imamo i mi, ne postoji razlika između te dvije vakcine, što je potvrdio i Mirza Palo iz kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH. Inače od WHO-a smo dobili te informacije – naglasio je Uzunović.

Biseri rasuti

Podsjetimo, posljednja izvala Turković dolazi kao samo još jedna u nizu kojima ministrica sablažnjava javnost i demonstrira raskošno neznanje i nedostatak osnovnog osjećanja za stanje u kojem se nalazi većina građana BiH.

Tako je nedavno, odgovarajući na pitanje zašto BiH nema vakcinu, Turković dala skandaloznu izjavu rekavši da "poslije priče o respiratorima bilo ko ne bi imao hrabosti da uđe u proces privatne nabavke vakcina". Negdje uporedo s tim, u  trenucima kad građani umiru od koronavirusa, zdravstveni sistem je u haosu, a hiljade malih biznisa stavlja ključ u bravu, Turković se žalila na svoj vozni park u ministarstvu i tražila da joj se kupi džip.

Turković je, podsjetimo, svog sina uhljebila u Ambasadu BiH u Kataru, a na pitanje novinara je li joj neugodno što ona zapošljava vlastitog sina odgovorila je:

- Šta treba sad da naša djeca ne smiju raditi u državnim agencijama?

Treba li, također, podsjećati i na čuveni gaf, kada je Turković najavila ceremoniju preuzimanja respiratora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao donacije za BiH, a za koje se na kraju ispostavilo da su samo bili u tranzitu i namijenjeni Crnoj Gori?

Naravno, ovo je samo dio bezbrojnih nebuloznih, bezobraznih i apsurdnih izjava koje Turković daje pri gotovo svakom svom javnom istupu, jer bi za njih sve bila potrebna neka podeblja knjiga, a ne jedan novinarski tekst.