Bitka za bošnjački klub odredit će izgled buduće vlasti u FBiH: Evo kakva je trenutno situacija

parlament

Nakon izmjena visokog predstavnika Christiana Schmidta, rok za formiranje vlasti je 2. decembar, a situacija u pojedinim kantonima je vrlo neizvjesna kada je riječ o Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Delegati u federalni Dom naroda biraju se iz skupština svih kantona, a s obzirom na to da je Klub Bošnjaka još uvijek prilično neizvjesan, sljedeća sedmica mogla bi biti zanimljiva i burna.

To nagovještavaju i tenzije koje su počele već danas u Posavskom kantonu gdje SDA optužuje HDZ da će blokirati Skupštinu kantona kako ne bi bili izabrani bošnjački delegati iz SDA.

DOM NARODA FBIH

Hoće li HDZ zbog izbora bošnjačkih delegata blokirati Skupštinu Posavskog kantona?

Posavski kanton daje jednog bošnjačkog delegata i upravo je ovdje borba možda i najneizvjesnija. HDZ je negirao navode SDA da njihovi zastupnici neće doći na sjednicu na kojoj trebaju birati delegate i tako probiti rok za formiranje vlasti. Ukoliko bi se to pak desilo, umjesto liste iz Posavskog kantona, delegat bi bio izabran sa liste nekog drugog kantona.

Iz Unsko-sanskog kantona SDA bi trebala imati jednog delegata i Osmorka jednog te će se bitka voditi oko trećeg bošnjačkog delegata.

U Tuzlanskom kantonu se bira ukupno pet delegata, a četvorica su već izabrana. Jedan delegat je SDP-ov, jedan NiP-ov, jedan SDA-ov i jedan PDA. Peti delegat će biti izabran žrijebanjem između SDA-ovog i kandidata Stranke za BiH, no sudeći po izjavama njihovog zastupnika Asmira Hasića, bliži je politici SDA-DF, nego drugom koalicionom bloku u FBiH.

U Zeničko-dobojskom kantonu je također upitan jedan delegat, dok bi dva trebala biti iz SDA, a jedan iz koalicije Osmorka.

U Bosansko-podrinjskom kantonu je izabran NiP-ov kandidat za delegata u bošnjački klub, međutim ovaj kanton će vjerovatno dobiti još jednog delegata s obzirom na to da Zapadnohercegovački kanton nema nijednog Bošnjaka u skupštini i da imajulistu koja je dobila najviše glasova, a nije prošla u Dom naroda. Drugi delegat iz BPK mogla bi biti Aida Obuća (SDA).

GORAŽDE

Skupština BPK izabrala delegate za Dom naroda Parlamenta FBiH, to su Nezim Alagić (NIP) i Berina Fejzić (BNS)

U Srednjebosanskom kantonu biraju se dva delegata, javnosti nisu poznate liste koje su poslate CIK-u, no s obzirom na formiranu vlast najveća je vjerovatnoća da će u Dom naroda FBiH biti izabrana dva SDA-ova kandidata.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu su već izabrani delegati, a iz reda bošnjačkog naroda je izabran Džafer Alić iz SDA.

Kanton Sarajevo daje četiri delegata od kojih bi jedan trebalo da ide SDA-u, a tri Osmorci.

Kanton 10 daje jednog bošnjačkog delegata i vjerovatno će biti odlučeno žrijebanjem s obzirom na to da u Skupštini SDA ima dva zastupnika, a SDP dva tako da će oba kandidata imati po dva glasa.

Iako je načelno postignuta koalicija na nivou Federacije BiH, Klub Bošnjaka u Domu naroda FBiH će ipak odrediti buduće partnere u vlasti. Jasno je da će HDZ biti hrvatski faktor, no nejasna je većina u bošnjačkom bloku.

SDA/DF su bili izjednačeni u jednom trenutku sa Osmorkom, a čini se da SDA/DF sada nosi prevagu. Koliko će ko u konačnici imati delegata trebali bi saznati tokom sljedeće sedmice nakon što se održe sjednice skupština u kojima je situacija neizvjesna.

Za sigurnu većinu je potrebno 13 delegata što u ovom trenutku nema niko, no predsjednik Bakir Izetbegović je kazao kako očekuje da će SDA sama imati između 10 i 12 delegata. U tom slučaju će odlučivati HDZ jer će i jedan i drugi bošnjački blok imati delegate da predlože kandidata za potpredsjednika FBiH.