Bivši borci danas i sutra protestuju pred Parlamentom FBiH

Bivši borci Armije RBiH i HVO-a će se, prema njihovim najavama, u utorak i srijedu okupiti pred zgradom Federalnog parlamenta u Sarajevu, potvrđeno je za Klix.ba.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, 28. po redu, održat će se 17. i 18. aprila. Bivši borci su, stoga, proteste zakazali 17. aprila u 14 sati i 18. aprila u 10 sati, u vrijeme kada su zakazane sjednice.

Demobilisani borac iz Zenice Hadis Burić, koji nije predstavnik nijednog boračkog udruženja, kazao je za Klix.ba da će se danas u 14 sati okupiti pred zgradom Federalnog parlamenta.

"Mi ćemo u 14 sati biti pred zgradom Parlamenta FBiH, kada počinje sjednica. Tražimo jedinstven i javan registar boraca, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja na svim nivoima i borački dodatak. Jedinstveni registar nam je najbitniji, da se zna ko je ratovao, a ko nije", kazao nam je Burić. 

Vlado Marušić iz Udruge razvojačenih branitelja HVO-a ZHK kazao je za Klix.ba da će oni, zajedno s predstavnicima udruženja nastalih iz Armije BiH, u srijedu biti pred zgradom Federalnog parlamenta u 10 sati. 

"Razvojačeni branitelji HVO-a iz Gruda, Širokog Brijega, Posušja, Posavine i Viteza bit će sutra pred zgradom Federalnog parlamenta, zajedno s predstavnicima udruženja nastalih iz Armije BiH, iz Unsko-sanskog, Srednjo-bosanskog i Zeničko-dobojskog kantona", kazao je Marušić. 

U vezi s najavljenim boračkim protestima, u utorak i srijedu, Operativni centar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nema nikakvu informaciju.

"Nije bilo nikakvih najava. Čekamo informacije s terena", kazali su nam iz MUP-a KS.

No, iako nemaju informaciju o mogućim protestima, žutom trakom su ogradili ulaz u Parlament FBiH i parkirali četiri policijska kombija iza zgrade, kao i patrole ispred.