Bivši borci danas protestuju ispred zgrade Parlamenta FBiH

Zbog nezadovoljstva radom federalnih organa vlasti bivši borci održat će danas još jedan u nizu protesta ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH.

Za danas je zakazana vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će biti razmatran Prijedlog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica po hitnom postupku i Prijedlog Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja čiji je predlagač zastupnik SDA Ismet Osmanović. 

Sjednica bi trebala početi u 10 sati, a bivši borci najavili su kako će se ispred zgrade entitetskog organa zakonodavne vlasti okupiti prije početka sjednice. 

Predsjednik "Zaboravljenih branitelja" Drago Grbavac rekao nam je kako bivši borci očekuju od parlamentaraca da ispune ono što su obećali, a za šta je već prošao rok. 

"Niko ne zna koliko će ljudi sutra doći ispred Parlamenta FBiH. Mi očekujem da ispune ono što su obećali da će ispuniti do 23. maja 2018. godine", rekao je Grbavac. 

Zaključio je da će protesti početi prije početka sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. 

Prošle sedmice bivši borci su nekoliko sati držali blokiranim granični prijelaz Bijača u općini Ljubuški. Oni ostaju ustrajni u tri zahtjeva koje su uputili organima vlasti u Federaciji BiH prije godinu dana.

Riječ je o javnom objavljivanju registra boraca, 6 KM po danu učešća u ratu bez diskriminirajućih odredbi iz važećeg zakona i ukidanju finansiranja boračkih udruženja na federalnom nivou.