Bivši direktor Doma zdravlja Bosanska Krupa osuđen na godinu uvjetno

.

Općinski sud u Bosanskoj Krupi donio je prvostepenu presudu kojom je bivšem direktoru Doma zdravlja u Bosanskoj Krupi Muji Kekiću (65) izrekao uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od godinu dana zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, a ta kazna neće biti izvršena ako u roku od tri godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Kako su danas saopćili iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, optužnica protiv Kekića podignuta je u maju. Tereti se za nezakonito zapošljavanje 14 osoba.

– Predmetnom optužnicom optuženom je stavljeno na teret da je od sredine januara 2016. do kraja novembra 2020. godine, u svojstvu službene osobe direktora Doma zdravlja Bosanska Krupa, svjestan da iskorištavanjem svog službenog položaja i ovlaštenja u rukovođenju radom ustanove nezakonito zapošljava lica M. R., M. B. L., N. M., Š. E., H. M., B. A., F. D., Š. D., M. A., J. M., A. B., S. T., Š. E. i M. A. te na taj način njima pribavlja korist u vidu zasnivanja radnog odnosa, a što je i htio suprotno Pravilniku o radu Doma zdravlja kojim je regulisan postupak zasnivanja radnog odnosa putem javnog konkursa i zaposlio, čime je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja – naveli su iz Tužilaštva.

Protiv ove presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću.

Mujo Kekić u međuvremenu je penzioniran, a poziciju vršioca dužnosti direktora nakon njega obavlja Zlatan Terzić.

Kekić je na direktorsku dužnost došao kao kadar SDA, no čim je naslutio da bi mogao biti smijenjen, promijenio je partijsku pripadnost i priklonio se najprije stranci SBBBiH, a potom i NiP-u. Ovaj metod pronalaska dobre zaleđine radi održavanja na položaju Kekić je primijenio i kasnije tako što je pristupio Narodnom evropskom savezu (NES-u), pisao je ranije Stav.