Bivši ministar osam sati tukao i mučio suprugu u restoranu, na kraju je umrla

B

Bivši kazahstanski ministar ekonomije Kvandik Bišimbajev je ponovio svoje svjedočenje pred porotom da nije kriv za smrt svoje supruge. 

On je optužen za čunenje, ubistvo i činjenje teškog krivičnog djela, dok je njegov rođak Baćitžan Bažanov optužen za neprijavljivanje zločina, prenosi Rferl.org.

Tužilac je rekao da je bivši ministar satima tukao svoju suprugu u restoranu koji je pripadao njegovom rođaku, a kasnije je u istom restoranu i pronađeno tijelo nesretne 31-godišnje žene. 

Pojavio se i snimak iz restorana, prema kojem je premlaćivanje trajalo skoro osam sati, a za to vrijeme niko od prisutnih svjedoka nije pozvao policiju. Slučaj je privukao nacionalnu pažnju usred porasta nasilja u porodicama u Кazahstanu. 

Kroz historiju, nasilje u porodici je prolazilo nekažnjeno u toj zemlji, a parlament godinama odlaže prijedlog zakona koji bi kriminalizovao nasilje u porodici.

Usred negodovanja javnosti zbog brutalne smrti Nukenove, predsjednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev je javno pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova da uzme slučaj pod posebnu kontrolu.

Bišimbajev je bio ministar privrede od maja do decembra 2016. godine, a dvije godine kasnije je osuđen za korupciju visokog profila.

Sud u Astani ga je osudio na 10 godina zatvora, ali je Bišimbajev, koji potiče iz utjecajne porodice, pušten prijevremeno na slobodu zbog masovne amnestije koju je izdala vlada. Od deset godina odslužio je svega 18 mjeseci.