Bivši ministri vršili brojne zloupotrebe: Ko se častio putovanjima, a ko štimao tendere za automobile

.
U Biserinom ministarstvu konstatirani nedostaci i slabosti u gotovo svim segmentima poslovanja

 

Ured za reviziju institucija BiH napravio je izvještaj za 2022. godinu u kojem su uočene brojne nepravilnosti u radu prošlog saziva Vijeća ministara BiH. Neke greške se učestalo ponavljaju, kao što su obnavljanja ugovora o djelu nakon isteka ugovora o djelu, dok su u nekim ministarstvima zloupotrebe daleko veće.

U Ministarstvu civilnih poslova su zloupotrebljavane šiht-liste, gdje se navodilo da se osoba nalazi na poslu, a u putnom nalogu se kao lokacija isticao Zvornik, što upućuje na to da se nije primjenjivala ni odluka o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine na troškove smještaja, naknade za odvojeni život i naknade za privremeno raspoređivanje.

Sporne stimulacije

Ministarstvo finansija je čak 16.854 KM potrošilo na održavanje vozila ministra Vjekoslava Bevande i čak 8.690 KM za zamjenika ministra.

U Ministarstvu za komunikacije i promet BiH sporne su bile stimulacije za radnike. Čak 51 posto uposlenika je dobilo stimulaciju, a neki su je dobivali u više navrata. Osim toga, ovo ministarstvo je raspisalo tender za kupovinu automobila u vrijednosti od 85.470 KM, a specifikacije su bile takve da je ponudu dostavio samo jedan ponuđač.

Izvještaj pun nepravilnosti odnosio se na rad Ministarstva vanjskih poslova BiH kojim je upravljala Bisera Turković (SDA).

- Konstatirani su nedostaci i slabosti u gotovo svim segmentima poslovanja koji su bili predmet revizije - naveli su iz Ureda za reviziju institucija BiH.

Objekt u Braziliji

Ambasador BiH u Oslu je zaključio ugovor o fizičkom osiguranju objekta u Braziliji u vrijednosti od 135.837 KM iako za to nije imao ovlaštenje. U ovom ministarstvu posebno se čašćavalo službenim putovanjima, koja su, prema navodima Ureda, trajala „neuobičajeno dugo i nije se moglo uvjeriti u njihovu opravdanost”.

Posjeta SAD i sastanci sa Svjetskom bankom trajali su 11 dana, s ukupnim troškovima za pet osoba od 50.621 KM, a izvještaj s putovanja nije dostavljen Uredu. Bilateralna posjeta Australiji za dvije osobe koštala je državu 54.099 KM, a putovanje je trajalo 13 dana. Interesantno je da su plan i odluka o službenom putovanju doneseni samo dan prije.

Na Baliju je ministrica bila sedam dana iako je događaj zbog kojeg je otišla bio jednodnevni. To je koštalo državu čak 11.437 KM.

Sporni su bili i ugovori o zakupu prostora u novim DKP-ovima u Novom Pazaru i Rijeci koji su potpisani prije zvaničnog odobravanja sredstava prema Zakonu o budžetu, što je u suprotnosti s odredbama Zakona o finansiranju institucija BiH.

Uhapšeni ministar

Ured za reviziju institucija BiH imao je poteškoća da provjeri poslovanje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, s obzirom na to da je bivši ministar Miloš Lučić bio u pritvoru, a Tužilaštvo BiH je izuzimalo dokumentaciju iz Ministarstva.

- Tim za reviziju imao je ograničen uvid u dokumentaciju i podatke za određene kategorije izdataka i stalnih sredstava, s obzirom na to da je ona izuzeta od istražnih organa i predmetom je istražnih radnji, te stoga u 2022. godini nije bilo moguće sagledati značajan dio aktivnosti Ministarstva i finansijske efekte tih aktivnosti na knjigovodstvene evidencije i tačnost finansijskih izvještaja - naveli su.

Foto: VM BiH