Ustavni sud BiH: Bivši načelnik Vareša nezakonito pritvoren

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na sjednici od 13. marta usvojio je apelaciju bivšeg načelnika Vareša i voditelja poslovnice „BH Pošta“ u Varešu, Avdije Kovačevića, koju je u njegovo ime podnjela adokatska kancelarija Dautbegović iz Zenice, saznaje bh. informativni servis INS.

Podsjetimo,  Kovačević je uhapšen polovinom januara  u njegovoj porodičnoj kući zbog sumnje da je prisvojio 15.000 KM iz Poslovnice BH Pošte u Varešu.

Rješenjem Općinskog suda (41 0 K 069471 18 Kpp) od 15. januara 2018. godine Kovačeviću je određen pritvor u trajanju od mjesec dana, zbog postojanja pritvorskih razloga iz člana 146. stav 1. tač. b) i c) ZKP.

Međutim, Ustavni sud je zaključio da je povrijeđeno njegovo „pravo na slobodu i sigurnost“ iz člana II/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 5. stava 1. tačka c) i stava 3. Evropske konvencije jer se obrazloženja koja je ponudio prvostepeni sud ne mogu prihvatiti kao „relevantna“ i „dovoljna“ za zaključak o postojanju posebnih pritvorskih razloga iz člana 146. stav 1. tačka b) i c) ZKP FBiH. Također, drugostepeni sud se, potvrđujući prvostepeno rješenje, uopće nije izjašnjavo na osnovanost apelantovih prigovora koje ponavlja i u apelaciji.

U advokatskoj kancelariji Dautbegović kazali su za INS da je odluka Ustavnog suda BiH očekivana i da je "Ustavni sud već mnogo puta postavio standarde oko pritvora".

„Nejasno je zašto tužilaštva zadnjih godina ustrajavaju na pritvoru i kad treba i kad ne treba i još je manje jasno zašto sudovi ne slijede pritvorske standarde koje je ustanovio Ustavni sud. Kovačeviću je u međuvremenu produžen pritvor za još dva mjeseca i ostaje da se vidi kako će se ova odluka Ustavnog suda odraziti na dalji tok postupka“, kazali su nam u advokatskoj kancelariji Dautbegović.