Bivši premijer Malezije Mahathir Mohamed se u 97. godini kandidovao za parlament

.
Bivši lider Malezije Mahathir Mohamad je u 97. godini najavio da će braniti svoje mjesto u parlamentu na općim izborima koji se očekuju sljedećeg mjeseca, iako nije želio reći hoće li biti premijer treći put u slučaju da njegov politički savez pobjedi.

 

"Nismo odlučili ko će biti premijer jer je kandidat za premijera relevantan samo ako pobijedimo", rekao je Mahathir na konferenciji za novinare.

Iako je malo vjerojatno, on bi bio najstariji kandidat ikada za to mjesto, koje ima petogodišnji mandat.

Izborna komisija sastat će se 20. oktobra kako bi odredila datum izbora koji se moraju održati u roku od 60 dana od raspuštanja parlamenta.

Unatoč svojim godinama i zdravstvenim problemima ove godine, Mahathir je rekao da će braniti svoje parlamentarno mjesto na otoku Langkawi.

Također je upozorio da bi pobjeda vladajuće stranke UMNO mogla dovesti do pomilovanja i oslobađanja zatvorenog bivšeg premijera Najiba Razaka.

Mahathir je bio premijer ispred stranke UMNO-a 22 godine do svog penzionisanja 2003. godine. Zatim ga je 2016. na povratak u politiku nadahnula golema pljačka državnog fonda 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tijekom Najibovog mandata na dužnosti i zajahao je val gnjev javnosti kako bi doveo opoziciju do historijske pobjede na izborima 2018. kojom je zbačen UMNO.

Mahathir je s 93 godine postao najstariji šef vlade na svijetu i nadgledao je optužbe za korupciju protiv Najiba i drugih vođa UMNO-a. Ali njegov reformistički savez propao je za manje od dvije godine zbog prebjega, vraćajući UMNO na vlast pod novom koalicijskom vladom.

Nakon pada njegove vlade 2020. godine, Mahathir je osnovao stranku Pejuang i novi savez s nekoliko malih stranaka, piše Guardian

 

Foto: FB MM