Bivši rumunjski predsjednik optužen za ubojstva u krvavoj revoluciji 1989.

Bivši rumunjski predsjednik Ion Iliescu optužen je za zločine protiv čovječnosti, zbog uloge u ubojstvima u kaotičnoj i krvavoj antikomunističkoj revoluciji 1989. godine.

Iliescu (89) više je puta ustvrdio da je nedužan. Bio je jako popularan nakon pada komunističkog diktatora Nicelaea Ceaucescua koji je svrgnut i strijeljan u studenom 1989.

No, u nemirima su poginule stotine ljudi, a politički protivnici optužili su Iliescua da je ukrao revoluciju narodu.

"Istraga koju su proveli vojni tužitelji jedan je od glavnih ciljeva koje sam si zadao prije tri godine: rješavanje povijesnih slučajeva", rekao je novinarima glavni državni odvjentik Augustin Lazar, prenosi Index.hr.

Datum početka suđenja nije određen.

"Psihoza terorizma"

Objava optužnice uslijedila je nakon što su tužitelji u prosincu 2018. optužili Iliescua da je u prosincu 1989. osnovao skupinu koja je htjela preuzeti vlast i steći politički legitimitet.

Koristeći se priopćenjima i televizijom, skupina se bavila "širokim i kompleksnim diverzijama i dezinformiranjem" nakon što je Ceausescu pobjegao iz Bukurešta 22. prosinca1989.

Skupina je tako stvorila "psihozu terorizma" i izazivajući "bratoubilački rat, kaotičnu pucnjavu i kontradiktorne vojne zapovjedi" koji su dovele do smrti 862 osobe i ranjavanja 2150 ljudi nakon što je Ceaucescu svrgnut.

Vojnici su ispalili 13 milijuna komada streljiva. Dio toga plana bili su i osuda te nabrzinu obavljena likvidacija Ceaucescua i njegove supruge Elene.

Iliescua je privremenim predsjednikom proglasio prijelazni parlament u veljači 1990. Kao kandidat Nacionalne fronte spasa, osvojio je 85 posto glasova na izborima u svibnju 1990.

Kritičari u zemlji i inozemstvu optužuju Ilieascua, koji je odstupio 2004. te ostale vodeće političare da blokiraju političke reforme i štite političko naslijeđe i elitu iz komunističkih vremena.

Bivši ministar

Iliescuu, sinu željezničara školovanom u Moskvi, zajedno s bivšim premijerom Petreom Romanom sudi se za zločine protiv čovječnosti zbog slamanja mirnih protuvladinih prosvjeda u Bukureštu u lipnju 1990. u kojem je poginulo petero ljudi.

Iliescu je prošle godine imao operaciju srca, a liječnici kažu da je stabilno.

Prije pada Ceaucescua, Iliescu je u jednom trenutku bio ministar za mlade i dužnosnik Komunističke partije, no udaljio se od njega kada je Ceaucescu postao impresioniran Kinom za posjeta Pekingu 1968.

Godine 1984. ponovno je postao ministar, ali je pao u nemilost nakon svađe s jednim od Ceaucescuovih rođaka.