Bivši uposlenici hotela „Ero“ tužili Zavod PIO/MIO

Trideset nekadašnjih uposlenika mostarskog hotela „Ero“, koji u okviru Programa zbrinjavanja radnika nisu obuhvaćeni za obeštećenje, nakon prodaje ovog objekta Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, podnijeli su tužbu protiv Federalnog zavoda PIO/MIO.

Oni su to danas potvrdili novinarima. Navode da je Program zbrinjavanja trebao biti sastavni dio kupoprodajnog ugovora između Zavoda PIO i Vlade HNK, jer je to bio jedan od uvjeta za prodaju. 

Program zbrinjavanja radnika hotela „Ero“ načinjen je zaključkom Federalne vlade iz 2013. godine, nakon što je Zavodu PIO data saglasnost za prodaju „Ere“.

-Mi smo 25 godina radili u ovom objektu i dogodio se presedan, budući da je nepoštivanjem našeg kolektivnog ugovora pola radnika zbrinuto, a pola je izuzeto iz cijele priče, odnosno, ostavljeno na ulici. Nismo sigurni zbog čega smo se to mi razlikovali od kolega - rekla je Gordana Puljić, jedna od uposlenica.

Pojasnila je da je, zapravo, ponuda od Zavoda PIO/MIO bila takva da su radnici mogli birati da uzmu otpremninu ili da stupe u radni odnos kod novog kupca.

- Kolege koje su bile bliže penziji, jasno, odlučili su se na otpremninu, a mlađe kolege su htjele nastaviti raditi, odnosno, nakon kuporodaje objekta smo trebali zasnovati radni odnos kod novog vlasnika - navela je ona.

Svi uposlenici koji su, praktično, sada na evidenciji Službe za zapošljavanje i koji su se danas okupili u „Eri“, gdje već mjesecima dežuraju kako bi sačuvali imovinu hotela, zahtijevaju da se do kraja ispoštuje kolektivni ugovor koji datira još iz 2013. godine.

- Tužba je jedini način da dođemo do svojih prava. Desetak kolega je pred penzijom i ostali su "u zraku". Proglašen je stečaj, a mi smo poslani na biro - kazala je Tanja Vučić.

Bivšim uposlenicima nije uplaćivan radni staž za šest godina, a kada su se počeli obraćati institucijama, postali su „ping-pong“ loptica, kako prenosi Avaz.