Bivši vehabijski vođa iz Bužima žali se Strazburu

Husein Bilal Bosnić, bivši vehabijski vođa iz Bužima, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na sedam godina robije zbog podsticanja na terorizam, žaliće se Sudu za ljudska prava u Strazburu, saznaju "Nezavisne".

Kako nam je potvrđeno, Bosnić je, bar zasad, odustao od pokušaja da izađe na prijevremenu slobodu iz KPZ-a Zenica, gdje izdržava kaznu, ali ne i da pokuša zaštititi prava koja mu, kako vjeruje, pripadaju.

"Ovaj predmet će vrlo brzo doživjeti epilog na Evropskom sudu za ljudska prava jer očito pravosuđe BiH nije doraslo problemu tumačenja ljudskih prava. Već se priprema aplikacija za Strazbur i mislim da ćemo se tamo naći", rekao je za "Nezavisne" Bosnićev advokat Adil Lozo.

Lozo kaže da su prošle godine ispunjeni uslovi da se podnese zahtjev za uslovni otpust Bosnića, ali se on nije obraćao sudu s obzirom na to da, kako ocjenuje, "nije realno očekivati da bi se tako nešto ostvarilo".

Kako je "Nezavisnim" potvrđeno u Sudu BiH, Bosnić je pokušao da se domogne slobode još 2017. godine.

"Dana 20. septembra 2017. godine Sudu BiH dostavljena je molba zatvorenika Huseina Bosnića kojom traži prekid izdržavanja kazne zatvora", precizirali su iz Suda BiH.

Međutim, ovaj sud, dvadesetak dana kasnije, odbio je Bosnićevu molbu kao neosnovanu, ali on ni tada nije posustao.

"Na to rješenje zatvorenik Bosnić je izjavio žalbu koja je rješenjem Suda BiH od 23. oktobra 2017. godine odbijena kao neosnovana", precizirali su iz Suda BiH.

Podsjetimo, Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je sredinom 2016. godine žalbe Tužilaštva BiH i odbrane, te potvrdilo presudu kojom je Bosnić osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam te organizovanja terorističkih grupa.

Potvrđena mu je, dakle, prvostepena presuda, izrečena krajem 2015. godine, kada je proglašen krivim da je 2013. i 2014. držao govore s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da se priključe organizovanoj terorističkoj grupi u Islamskoj državi.

Upravo su 2013. godine "Nezavisne" objavile seriju tekstova o hutbama (vrsta propovijedi) ovog tadašnjeg vehabijskog lidera iz Bužima.

"Ko je nas zaustavio '95. da ne uzmemo Banjaluku i Prijedor, i da ne izvršimo obećanja koja smo narodu davali - da ćemo doći na Drinu, da ćemo klanjati na mostu Mehmed-paše? Da ćemo onda krenuti prema Sandžaku? To je sve naše", poručivao je on na jednom video-snimku, objavljenom na YouTubeu.

"Proslavila" ga je rečenica prema kojoj "ciljaju" na uzimanje harača od Hrvata i Srba u BiH, odnosno deset odsto imovine, po uzoru na Osmansko carstvo.

U akciji "Damask" Bosnić je, zajedno s još 15 selefija, uhapšen 3. septembra 2014. godine, a nakon tri mjeseca pušteni su na slobodu. Međutim, ubrzo potom ponovo je uhapšen, a zatim vraćen u pritvor.

HRONOLOGIJA

  • septembar 2014 - Uhapšen u akciji "Damask"
  • decembar 2014 - Ponovo vraćen u pritvor
  • novembar 2015 - Nepravosnažno osuđen
  • jun 2016 - Potvrđena presuda
  • septembar 2017 - Tražio izlazak na slobodu