Bivši zvaničnik CIA-e: Ukoliko dozvoli „veliku Albaniju“, Srbija bi mogla proširiti svoje teritorije

Home

Bivši zvaničnik CIA-e: Ukoliko dozvoli „veliku Albaniju“, Srbija bi mogla proširiti svoje teritorije


Bivši visoki zvaničnik i analitičar Centralne obavještajne agencije (CIA), u kojoj je obavljao funkciju zamjenika šefa za Balkan, Steven Meyer, poznat po svojim kontraverznim stavovima u kojima često poziva na promjene granica na Balkanu, ponovo je u srbijanskim medijima iznio skandalozne stavove o Balkanu i BiH, najavljujući i mogućnost teritorijalnog proširenja Srbije, javlja INS.

U tekstu kojeg je napisao za srbijanski magazin „Nedeljnik“, Meyer se dotaknuo i pitanja „velike Albanije“, naglašavajući da bi eventualno prihvatanje takve ideje moglo biti u interesu za Srbiju.

- Rama i Tači su možda ozbiljni kada se radi o „velikoj Albaniji“, a možda i nisu, ali njihova retorika svakako uspijeva da razbjesni srpske lidere, medije i mnoge obične građane. U najmanjem slučaju, albanski napori usmjereni su ka provociranju Srba i izazivanju njihovog žestokog odgovora. Ali, čak i kada bi bili istiniti, šta bi to značilo za Srbiju? Ona je sigurno dovoljno jaka da očuva svoje interese. Umjesto toga, Beograd emitira srah, slabost i nepopustljivost. Ustvari Srbija nema čega da se plaši od proširene Albanije, posebno što  bi Srbi imali dozvolu da se prošire na teritorije na kojima su većina, a gdje Beograd sada nema kontrolu – napisao je, uz ostalo, Meyer, očito aludirajući i na bh. entitet RS, prenosi INS.

Podsjetimo, Meyer je još 2008. godine izjavljivao da će se BiH raspasti u narednih pet godine, zbog čega se od njega ogradila Ambasada SAD-a u Sarajevu.

No, bivši zvaničnik CIA-e i ovaj put se bavi  našom zemljom.

- Tužna dvodecenijska bosanska saga se nastavlja. To je i dalje država samo na papiru; fikcija koja je stvarnost jedino u umovima istrošenih diplomata srednjeg ranga iz Amerike i ponekog Evropljanina. Disfunkcionalna Federacija postala je i vazal i projekt američke ambasade u Sarajevu, dok je hrabrija i uspješnija Republika Srpska postala „crna beštija“ američke politike. Iz perspektive Washingtona, Bosna mora da „uspije“ kao multietničko, demokratske društvo. Teškoća je, naravno, što se to ne događa i što postoje vrlo male šanse da će se dogoditi – piše Mayer.

Od početka, dodaje, bosansko „preduzeće“ bilo je mnogo vidljivije u Washingtonu i u američkoj ambasadi u Sarajevu, nego je zaista na terenu, na Balkanu.

- Uprkos tome što je zamišljeno da bude suprotno, nametnuti bosanski ustav (aneks 4 Dejtonskog sporazuma), osigurao je da Bosna ostane etnički podijeljena, a RS je iskoristila to u punom kapacitetu. Uprkos nastojanjima da bi Trumpova administracija mogla da napravi „velike stvari“ na Balkanu, čini se da oni nemaju previše interesa za region. Ustvari, nije bilo ovako malo interesovanja za Balkan još od Clintonove administracije. Posljedica  je to što je američka politika ka Balkanu ostavljena manjim zvaničnicima State Departmenta i američkim ambasadorima u regionu, koji tumače šta bi to Bosna trebalo da urad da bi uspjela – navodi on.

Bivši zvaničnik CIA-e posebno je kritizirao sankcije Miloradu Dodiku, predsjendiku RS-a.

- Nastavak loše politike Washingota u Bosni oličen je u sankcijama protiv predsjendika RS Milorada Dodika. U realnosti, te sankcije samo podcrtavaju američko sitničarenje. Kao posljedica, Bosna ostaje nestabilna, privredno zaostala zemlja i kandidat za razvijanje nasilja. Sem sankcija, nije bilo nikakvih promjena u američkoj politici posljednjih 25 godina, bez obzira na činjenicu da se realnost na terenu značajno promijenila. Djelomično je ovo posljedica činjenice da su „supersile“ vjeruju da ne prave greške, a i poljsedica zanemarivanja iz Washingotona – navodi Mayer.

 

(Izvor: INS.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 20/07/2017 - 08:08

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top