Blagodat cazinskih paraglajdera: Jedan od najpovoljnijih terena za let

Mmmm

Ljubitelji ekstremnih sportova, naročito paraglajderi, rado dolaze na Veliku Gomilu kod Cazina, jednu od omiljenih lokacija gradskih rekreativca.

Velika Gomila nalazi se u cazinskom naselju Stijena na visini od preko 797 metara što je čini najvišom kotom na području cazinske općine, a ujedno i povoljnijim terenom za let paraglajderom.

Sa željom da se vinu nebu pod oblake, nekoliko pilota i simpatizera ekstremnih sportova osnovali su Aero Klub Kumulus Cazin 2005. godine koji više od deset godina omogućava zainteresiranim da uživaju u blagodetima podneblja i terena koji su, kako kažu znalci, među najpovoljnijim za bavljenje paraglajdingom.

Ovaj klub se bavi letenjem paraglajderima, motornim paraglajderima, modelarstvom itd, a uzvisina Gomila njihovo je omiljeno okupljalište gdje im se nalazi i poletište.

Klub broji oko 50 pasivnih, a oko 15 aktivnih članova, koji ne samo da se bave letenjem već postižu zapažene rezultate u društvenoj zajednici na realizaciji poboljšanja okoline i uređenju Velike Gomile na koju rado dolaze svi rekreativci bez obzira radilo se o paraglajderima, biciklistima, planinarima ili jednostavno izletnicima.

Svake godine organiziraju takmičenje u preciznom slijetanju koje će se održati u ove godine u skladu sa epidemijskim mogućnostima, a planirano je da se održi od 17. do 18. jula.

Image
 Mn