Blažuj se prazni, na Lipu idu i porodice: Građani USK-a više nemaju strpljenja

Lipa
U Krajini su nezadovoljni saradnjom aktera migrantske krize, dok je kamp nadomak Sarajeva ograničio kapacitete na 1.700 migranata

 

Migrantski kampovi u USK-u su prepuni. Čak i migranti koje policija progoni iz Hrvatske, pa se vraćaju u Sarajevo gdje bi se oporavili do novog pokušaja prelaska, više nemaju mjesta ni u kampu Blažuj.
Nezvanično saznajemo da je Blažuj ograničio kapacitete na najviše 1.200 ljudi, a bilo ih je oko 3.500 prije nego je IOM počeo češljati kamp. Stanovnici kampa kod sebe ne smiju imati alkohol i drogu, a ko nema kartice za obroke, ide van. Također, ko ne koristi svoju karticu duže od dva dana, čak i ako se vrati, automatski biva ispraćen iz kampa.

IZOLACIONA ZONA

- Odlukom Službe za poslove sa strancima, nakon incidenta u Privremenom prihvatnom centru Blažuj, smanjen je kapacitet centra, odnosno odlučeno je da se vrati na ranije dogovoreni kapacitet od 1.700 smještajnih jedinica. Smještajni kapaciteti su trenutno popunjeni u PPC-u Blažuj, stoga nije moguće raditi prijem novih migranata, potvrdila nam je Edita Selimbegović iz IOM-a.

Vlast i policija u USK-u i dalje upućuju migrante zatečene u gradovima u kamp Lipa, a po najavama domaćih i stranih zvaničnika očekuje se proširenje ovog kampa, što lokalne vlasti vide kao priliku da rasterete pritisak u naseljima Krajine. Za razliku od ostalih centara, kamp Lipa van grada jedini je pod potpunom kontrolom državne Službe za poslove sa strancima. Zbog toga i u IOM-u smatraju da Lipa ima budućnost.
- U vezi s izgradnjom privremenog prihvatnog centra Lipa, predviđeno je da on prima tri kategorije korisnika, maloljetnike bez pratnje, porodice sa djecom i muškarce samce u pokretu, sa kapacitetom od 1.530 smještajnih jedinica. Predviđena je i Covid-19 izolaciona zona, istakla je Selimbegović.
Preuranjeno je očekivati da će zbog toga preostali kampovi u USK-u nestati, ali građani još vjeruju u obećanja kantonalnih vlasti da će zatvoriti kamp Miral, zbog kojeg Velika Kladuša ima brojne probleme.
- Ministarstvo sigurnosti BiH zajedno sa Službom za poslove sa strancima, koji koordiniraju rad PPC-a i migracijsku situaciju u BiH, nisu obavijestili IOM i druge partnere o namjeri zatvaranja Mirala, dodala je Selimbegović.
Do koliko se kapacitet u Lipi može proširivati i hoće li u tom pravcu vlast Kantona tražiti konačno rješenje insistirajući na izmještanju migranata iz gradova, pitali smo ministra MUP-a USK-a Nermina Kljajića, koji je nezadovoljan nivoom koordinacije u pitanjima migrantske krize.
- Dok je ove vlasti na nivou BiH, pitanje migracije neće biti riješeno. Lipa će biti kapaciteta 1.500 i sigurno je da nećemo imati smještajnih kapaciteta za sve migrante koji dođu, ocijenio je Kljajić.

NEJEDINSTVO POLITIČARA

Međutim, on ne smatra samo državnu vlast odgovornom za sve probleme. Naime, pred izbore su sve stranke koje participiraju u vlasti USK-a bile jedinstvene u pogledu rješenja za migrantsku krizu. Sada to već nije tako.

Zbog kršenja mjera ograničenog kretanja građani mogu biti kažnjeni, ali za kretanje tokom noći kažnjavati migrante je uzaludno.

- Velika očekivanja smo imali od Pomaka i Plana 10 (koncept Pomak plus SDA, op. a), gdje je, između ostalog, predviđeno rješavanje migrantske krize sa njihovim partnerima, podsjetio je ministar Kljajić.
Građani USK-a više nemaju strpljenja, već zahtijevaju konkretne poteze. Pored migrantske krize, prisutni su i problemi sa Covidom, zbog kojeg je na snazi i ograničenje kretanja, odnosno policijski sat. Svakodnevno građani na društvenim mrežama objavljuju fotografije kretanja migranata kroz njihove gradove i ulice, što stvara povećanu frustraciju u Bihaću i Velikoj Kladuši.