Blinken: "Previše P*lestinaca je ubijeno, a posebno djece"

,

Entoni Blinken (Anthony), američki državni sekretar, rekao je da države Bliskog istoka moraju iskoristiti svoj uticaj na regionalne aktere, kako spriječile "beskrajni ciklus nasilja" i osigurale obuzdavanje sukoba u Pojasu Gaze. 

Nakon sastanka s liderima Turske i Grčke, na početku jednosedmičnog putovanja s ciljem smirivanja tenziaj koje su porasle od početka rata Izraela sa Hamasom u oktobru, Blinken je govorio o interesu svih nacija na Bliskom istoku. 

Želimo biti sigurni da zemlje koje se tako osjećaju također koriste svoje veze, koriste svoj uticaj, koriste svoje odnose s nekim od aktera koji bi mogli biti uključeni kako bi držali poklopac na stvarima, kako bi bili sigurni da ne vidimo širenje sukoba - rekao je Blinken. 

Grupa Hezbolah se oglasila i saopćila da je su njeni pripadnici ispalili rakete na Izrael, a glavni neprijatelj rekao je da je udarila u terorističku ćeliju u znak osvete. 

Blinken je kazao da je važno da Izrael ima sigurnost na sjeveru zemlje. 

Iz perspektive Izraela, očito nije zainteresiran, ne želi eskalaciju... ali oni također moraju biti potpuno spremni da se brane - dodao je.

Blinken je rekao i da ako napori za rješavanje krize ne uspiju, ishod biti "beskrajni ciklus nasilja... i život nesigurnosti i sukboa za ljude u regionu", dodavši da će razmotriti šta bi se moglo učiniti kako bi se zaštitili civili u Gazi. 

Previše Palestinaca je ubijeno, posebno djece - istakao je. 

Prema podacima palestinskih zvaničnika, od početka sukoba 7. oktobra ubijeno je 22.700 Palestinaca, a sukob se proširio na Zapadnu obalu, Liban i Crveno more.