Blinken: Ruske trupe se nastavljaju približavati ukrajinskoj granici

.
Naglasio je da su spremni za diplomatiju sa Moskvom, ali da su spremni i za korake koje će preduzeti protiv Rusije u eventualnom napadu

 

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) rekao je da Rusija nije povukla svoje trupe sa ukrajinske granice, već je premjestila kritične elemente prema granici, javlja Anadolija.

Blinken je u televizijskom programu ocijenio izjavu Rusije da povlači neke od svojih snaga raspoređenih na ukrajinskoj granici.

- Rusija ima nešto da kaže. Postoje i stvari koje je Rusija uradila. Nismo vidjeli nikakvo povlačenje njenih snaga. Oni ostaju veoma opasni duž granica Ukrajine - rekao je Blinken.

Prema njegovim riječima, ne samo da vide da snage ostaju u područjima blizu granice, već i dalje vidimo trupe kako se kreću prema granici.

Dakle, suprotno od onoga što treba da vidimo. Trebamo vidjeti da su se ove snage udaljile - kazao je Blinken.

U drugom televizijskom programu, Blinken je naveo da "vide da snage koje bi mogle biti preteča mogućeg napada i dalje ostaju u područjima blizu granice".

Naglasio je da su spremni za diplomatiju sa Moskvom, ali da su spremni i za korake koje će preduzeti protiv Rusije u eventualnom napadu.