Blizu 600 ljekara potpisalo otkaz u TK, sjednica Skupštine prilika za spas zdravstva

Blizu 600 ljekara koji su okupljeni u Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije dosad je potpisalo otkaz ugovora o radu u zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu. Ovu informaciju za portal Klix.ba potvrdio je Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata doktora medicine i stomatologije TK

Blizu 600 ljekara koji su okupljeni u Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije dosad je potpisalo otkaz ugovora o radu u zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu. Ovu informaciju za portal Klix.ba potvrdio je Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

"Završen je sastanak u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli kojem je prisustvovalo blizu 70 kolega, tako da još veći broj ljekara koji će potpisati otkaze očekujemo sutra. Najviše otkaza je potpisano u Živinicama, Gradačcu i Srebreniku, preko 90 posto, a nešto manji postotak je u Lukavcu i Gračanici", rekao je Suljić za Klix.ba.

Radikalan potez ljekara protuzrokovalo je nepriznavanje ovog sindikata od Vlade Tuzlanskog kantona. Naime, ovaj sindikat jedino u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji Bosne i Hercegovine još uvijek nema uručenu reprezentativnost, ali ni potpisan kolektivni ugovor. 

Ljekari zahtjevaju da budu uvaženi kao socijalni partner u pregovaranju kolektivnog ugovora te da se samostalno mogu boriti za svoja prava.

Priliku za spas zdravstvenog sistema koji je pred kolapsom u petak će imati poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona na sjednici hitnog karaktera, na kojoj će aktivno učešće uzeti i članovi spomenutog sindikata. 

"Očekujem da ćemo u petak na sjednici Kantonalne skupštine otvoriti konstruktivnu raspravu te da ćemo doći do zajedničkog rješenja. Mi želimo da naš problem bude riješen kao i u ostalim kantonima. Zakon u FBiH vrijedi za TK, ali i sve ostale kantone", rekao je Suljić te istakao da članove ovog sindikata od jučer niko nije kontaktirao iz Vlade TK u cilju iznalaženja rješenja za novonastali problem.

Ljekari tuzlanske regije imaju podršku i od Saveza strukovnih sindikata doktora medicne i stomatologije FBiH čiji je predsjednik Rifat Rijad Zaid u ranijem razgovoru za Klix.ba potez svojih kolega ocijenio očajničkim, uz naglašavanje da potpisivanjem otkaza heroji u bijelom odbijaju biti podanici.