Blokade puteva i sukobi u Crnoj Gori, četiri policajca povrijeđena

U više gradova u Crnoj Gori građani su u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti blokirali puteve, a na nekim mjestima je došlo i do sukoba sa policijom.

Grupa građana blokirala je večeras kružni tok u Zeti u blizini aerodroma, a prilikom intervencije policije, prema saopštenju MUP-a, četiri policajca su povrijeđena.

U saopštenju se precizira da je službenik Centra bezbjednosti Podgorica Dalibor Živković zadobio povredu glave i prebačen je u Urgentni centar. Zbog blokade puta Hitna pomoć nije mogla da dođe do povrijeđenog policijaca, pa ga je do bolnice prebacio jedan građanin.

Image

Grupa građana iz Berana i danas se okupila pred zgradom Opštine, odakle se u mirnom protestu uputila ka manastiru Đurđevi stupovi na služenje molebana.

Protestna šetnja protekla je mirno, a organizatori su se zahvalili policiji koja im je obezbjeđivala prolaz preko saobraćajnica, prenio je Radio Berane.

Protestna šetnja održana je danas i u Andrijevici, a lokalni mediji prenose da je sve proteklo bez incidenata. Grupa građana blokirala je put Plužine - Nikšić, na ulazu u Plužine, nakon liturgije koja je služena u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u tom gradu, prenosi N1.

Građani Bijelog Polja prisustvovali su večeras molebanu u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, a nakon toga je litija krenula od Petrove crkve do crkve Svetog Nikole u Nikoljcu.

"Ovo je dokaz da smo na pravom putu. Ako je iko proteklih godina i decenija pokazao ljubav, žrtvu i trud za ovu zemlju i narod, to je bila crkva i svako ko je danas ustao na nju nije prijatelj ove zemlje i naroda, za nas je neprijatelj", rekao je otac protojerej stavrofor Darko Pejić.

U crkvi Svetog Spasa na Toploj i večeras je služen moleban u znak protesta protiv usvajanja zakona, a zatim je od Tople ka manastiru Savina krenula litija, prenio je Radio Heceg Novi.

Nakon molitve u manastiru Savina litija je prošla kružnim tokom u Meljinama, gdje su bile stacionirane policijske snage.

Nakon blokade saobraćaja od 15 minuta, litija je krenula nazad ka manstiru Savina.

 

Demonstranti krenuli prema rodnoj kući predsjednika Crne Gore

 

Građani Nikšića, koji protestuju zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, večeras su krenuli prema rodnoj kući Mile Đukanovića, javlja portal "IN4S"

Na putu im se ispriječila policija. Okupljeni su pozvali policajce da bace štitove.

Građanima je dozvoljeno prolazak ka kući Đukanovića, ali da pri tome ne narušavaju javni red i mir i da se kreću trotoarom, te da se poslije toga na miru raziđu.