BMW je objavio vijest koja će mnoge razveseliti

.
SVOJOM najnovijom odlukom BMW postaje oaza za sve oktanofile, posebno one sklone njemačkim premium markama.

 

Naime, za razliku od Mercedesa, koji je već najavio transformaciju odjela za razvoj motora, te Audija, koji će zadnji novi motor lansirati 2026. godine, u BMW-u na aktualne trendove gledaju stojeći s obje noge čvrsto na zemlji. Ako su se već u pogledu dizajna malo zaigrali, kad su mehanika i pogonski strojevi u pitanju, Bavarci će tu igrati na dva fronta.

BMW-ov šef razvoja Frank Weber potvrdio je za Auto Motor und Sport kako BMW radi na razvoju nove generacije benzinskih i dizelskih motora, i to jer trebaju "narednih nekoliko godina vrhunske motore s unutarnjim izgaranjem kako bi reducirali globalne CO2 emisije u sektoru osobnih automobila". 

 

A tu vijesti ne staju, pa tako Frank kaže da će se razvijati niz motora, uključujući i velike "osmake": "Upravo zato radimo na novoj generaciji motora: benzinskim, dizel, šestcilindarskim, osamcilindarskim. Samo sa šestcilindarskim motorima ćemo smanjiti emisiju CO2 više nego što je to bilo uvođenjem nove generacije." 

Weber pritom otkriva kako nova generacija donosi velike tehnološke novine, posebno u "glavama cilindara". Također je istaknuo kako BMW neće klijente siliti da biraju između klasičnih motora na fosilna goriva i električnog pogona jer je njihov "cilj uvijek ponuditi najodrživija i inovativna vozila, bez obzira na tip pogona".