Bojkot nastave i protesti na početku školske godine: Ne pristajemo na stalno mijenjanje učitelja

,

Sve što ogorčeni roditelji žele je da jedna učiteljica izvede generaciju njihove djece

 

 

Nova školska godina počela je protestima roditelja, ali i bojkotom nastave. Roditelji i učenici iz Osnovne škole Behaudin Selmanović u Briješću protestuju već treći dan zbog neriješenog pitanja nastavnog kadra. Problem je, kako kažu, često mijenjanje učitelja i na to ne pristaju.

Učenici četvrtog razreda osnovne škole Behaudin Selmanović već treći dan nove školske godine odbijaju ići na nastavu. Traže da im se vrati učiteljica. Roditelji ogorčeni jer sve što žele je da jedna učiteljica izvede generaciju njihove djece.

- Djeca ne idu u školu iz razloga tog što je njihova učiteljica koja ih je od prvog razreda vodila po zakonu važećem nakon tri godine stiče pravo na ugovor na neodređeno. Ugovor je istekao. Uprava, direktor škole nisu dalje htjeli produžiti ugovor. Mi samo tražimo za svoju djecu i za svu djecu ostalu koja su u istoj ili koja će biti u istoj situaciji da se to riješi, kazao je Edin Efendić, jedan od roditelja.

Direktor je, kaže, nemoćan. Ne može ispuniti zahtjeve roditelja jer to nije po zakonu. Ugovorom na neodređeno učiteljica bi postala tehnološki višak.

- Ja kao direktor imam pravo da angažujem nekog do tri mjeseca do povratka zaposlenice s bolovanja. Međutim potpisivajući njoj ugovor, ona bi stekla pravo na neodređeno. I šta se onda dešava? Upada u ovaj krug tehnološkog viška, pojašnjava Jasmin Marevac, direktor Osnovne škole Behaudin Selmanović.

I Vijeće roditelja Kantona Sarajevo upoznato je o svemu. Ovo nije usamljen slučaj. Prosvjetnim radnicima se ovo događa već godinama i kažu da su oni na to sve vrijeme upozoravali.

- Mi kao Vijeće roditelja molimo stvarno, prije svega Vladu Kantona Sarajevo, Ministarstvo za obrazovanje i uz njihove partnere sindikate za osnovno i srednje obrazovanje, da jednostavno iznađu rješenje, da se dogovore, da se ova situacija sa upošljavanjem nastavnika, učitelja i asistenata u nastavi nekako riješi na jedan pozitivan način, ističe potpredsjednica Vijeća roditelja KS Elvira Kavazović.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro ističe da ima rješenja, ali nema političke volje.

- Sistem nas laže. Sistem ne želi da ga popravimo. Mi ćemo u ovoj godini natjerati nadležne da se sistem popravi. Odgovornost je na onima koji donose odluke a to je ministar i Vlada, ali je direktor mogao da postupi potpuno drugačije. Da je sposoban, on bi to preduprijedio, i roditelji imaju puno pravo da traže ovo što traže za djecu. Mi u Sindikatu ćemo uvijek biti uz djecu i za njihova prava i uvijek ćemo se boriti da im olakšamo njihovo školovanje da bude kvalitetnije i pravičnije, poručuje Sivro.

Roditelji i učenici neće odustati. Nadaju se pozitivnom ishodu i rješenju ove situacije. Svoja prava tražit će u ponedjeljak ispred zgrade Ministarstva obrazovanja KS.