fbpx Bolestan i zaboravljen demobilisani borac Husein Nuhanović treba našu pomoć

Bolestan i zaboravljen demobilisani borac Husein Nuhanović treba našu pomoć

Home

Bolestan i zaboravljen demobilisani borac Husein Nuhanović treba našu pomoć


Miran, tih i skroman – riječi su kojima bismo opisali Huseina Nuhanovića iz stijenskog naselja Vilenjača. Život ga ni malo nije mazio.

Kao 19-ogodišnji mladić krenuo je u rat, dva puta bio ranjavan, preživio da bi se za život, i to vlastiti, nastavio boriti i u miru. Od rata do danas nikad nije bio zaposlen, radio je povremeno i na dnevnicu. Ipak, nada nije umirala. Oženio se Izetom i u braku su dobili sina Kemala.

Danas Husein ima 42 godine, još uvijek ne radi, živi u maloj kućici koja ima samo jednu sobu i bez električne energije, i da tužnoj priči ne bude kraja – teško je bolestan.

Dva puta je liječen od tuberkuloze pluća, a u teškom su stanju i oba bubrega. Sredstava nema ni za lijekove, ni za odlazak ljekaru, ni za osnovne životne potrepštine, a o izgradnji još jedne sobe, priključku električne energije da ne govorimo.

Kao demobilisani borac ima pravo na besplatni priključak, ali u ovoj državi za sve moraš imati štelu.

Huseinov sin Kemal ima 13 godina, ide u 8.razred osnovne škole i trenira nogomet. Kao i sva druga djeca, i Kemal zaslužuje više i bolje. To, uostalom, zaslužuje i sam Husein. Ovaj bivši borac dva puta je prolijevao krv za odbranu BiH i odbranu naših života od sigurne smrti. Najmanje što možemo je potruditi se i dati njemu i njegovoj maloj porodici dostojanstven život.

Brojne smo humanitarne akcije realizirali do sada. Pomogli bolesnima, napravili kuće potrebitima. Učinimo to i sada.

Šta ćete vi, kada vas jednog dana ne bude, ostaviti svojoj djeci? Husein svom Kemalu nema mnogo za ostaviti i to ga najviše boli. Tek jedna sobica bez struje koju se svim silama trudi urediti, okrečiti, ofarbati dok mu to još bolest dozvoljava, a zdravstveno stanje sve je teže. Nema vedrine ni na Izetinom licu.

Život je pregazio ovo dvoje mladih ljudi. Ona 1982-o, on 1975-o godište. Svakodnevna borba za život ispila je njihove obraze, ugasila mladalačku radost, ali ne i volju da se preživi i da se od ničeg napravi nešto. Tako trošna kućica u kojoj žive odiše urednošću i porodičnom toplinom unutar mala četiri zida, a mali vanjski stolić sa klupicom za njih dvoje kao da poziva da im se pridružite.

I nemojte zanemariti taj nijemi poziv. Poziv je to za pomoć, i to onakvu kakvu biste pružili svojim najmilijima. Poziv je to i boračkim organizacijama, i vladinim i nevladinim institucijama, i svim građanima da pomognu ovom bivšem branitelju i njegovoj porodici.

Počnimo sa strujom i Huseinovim liječenjem, a, uzdajući se u vašu humanost, i adekvatniji smještaj za život ove tročlane porodice doći će na red.

Svoja sredstva možete uplatiti u UniCredit banci na broj 3385202520205991, a za više informacija svakako se obratite u RTV Cazin.

 

(Izvor: RTVCazin)

Topic
Objavio: Sat, 10/06/2017 - 21:07

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top