Bolnice u G*zi ne mogu izdržati pod teretom rata: Doktori četiri sedmice nisu otišli kućama

.
Doktori u bolnicama Gaze rade bez odmora otkako su počeli izraelski napadi. Hiljade pacijenata dolaze da potraže pomoć, stotine njih umire na rukama ljekara.

Dr. Mohammed Ghneim nije napustio svoju bolnicu u Gazi četiri sedmice. Ne može se sjetiti kada je posljednji put spavao ili jeo, a njegova plava uniforma je umrljana krvlju pacijenata koji su mu umrli na rukama.

Glas mu puca pod težinom užasa koje je vidio: fetusi izvučeni iz materica umirućih majki, djeca sa zgnječenim plućima koja se bore da dišu, a njegove kolege – doktori, medicinske sestre i hitna medicinska pomoć – prevezeni u bolničku mrtvačnicu u vrećama za tijelo.

"Dajemo sve od sebe, ali situacija je veoma užasna. Ne postoji način da se to opiše bilo kojim jezikom ili bilo kojim riječima. Često želim da se sakrijem negdje i zaplačem, ali nažalost nema vremena", rekao je Ghneim za CNN u glasovnoj poruci 7. novembra.

Ghneim je doktor hitne pomoći u Dar Al-Shifa, a na arapskom znači "kuća iscjeljenja". Ali u ovoj bolnici, najvećem medicinskom kompleksu u Gazi, ima previše smrti.​U bolnici opasno ponestaje čiste vode, lijekova, zaliha i goriva. U međuvremenu, hiljade Palestinaca, povrijeđenih ili raseljenih u izraelskom ratu protiv Hamasa, nastavljaju da pakuju njegove štićenike, tražeći zaklon od naizgled beskonačne baraža zračnih napada.

Izraelske snage su u subotu opkolile Shifu u svim smjerovima, ugrožavajući zdravlje i sigurnost onih koji su unutra, prema dr. Munir Al-Burshu, generalnom direktoru ministarstva zdravlja u Gazi.

Izraelski zračni napad uništio je generator bolnice, rekao je Al-Bursh, prekinuvši dotok struje u zgradu, bez elektroenergije je ostala i oprema za spašavanje života koju koristi 39 novorođenčadi u neonatološkoj skrbi. On je poručio da sutri bebe već umrle.

Izraelska vojska je negirala da je bolnica pod opsadom, rekavši za CNN da je uključena u "intenzivnu borbu" protiv Hamasa u blizini Shife, ali je odbila dalje komentirati koliko se vojska približila kompleksu jer su vojne aktivnosti još uvijek u toku. Izrael je optužio Hamas da koristi bolnice kao pokriće. Ove optužbe doktori u Shifi i sama militantna grupa poriču.

"Obučeni smo da se nosimo s masovnim žrtvama, ali ne ovako. Nemamo anesteziju za liječenje pacijenata s jakim bolom, pacijenata sa gelerima u glavi ili abdomenu, ljudi kojima su amputirane ruke ili noge", rekao je Ghneim.

Alarmantni prizori iz Shife i drugih bolnica širom Gaze izazvali su međunarodne pozive za prekid vatre i više pomoći da se omogući ulazak na teritoriju, dom za oko 2 miliona Palestinaca koji su trenutno zatvoreni od svijeta od strane Izraela i Egipta.

Neprofitne medicinske grupe širom Sjedinjenih Država mobiliziraju se kako bi prikupile sredstva i isporučile lijekove i zalihe bolnicama koje propadaju prije nego što bude prekasno. No, s obzirom da se situacija u Gazi spiralno razvija i na vidiku je malo diplomatskih ili humanitarnih rješenja, mnogi se brinu da će odlaganje dovesti do još više žrtava.

"Želim reći svijetu, ovo je humanitarna kriza, ovo je genocid. Molim vas, prestanite s ovim", rekao je Ghneim iz svoje prepune sobe hitne pomoći.