Borba s ogromnim požarom u Zagrebu trajala cijelu noć: "Sve smrdi, ljudi kašlju"

POŽAR u Reciklažnom dvorištu na zagrebačkom Jakuševcu zahvatio je sto četvornih metara odbačenog namještaja visine i do desetak metara pa su se vatrogasci cijelu noć borili s vatrom iz koje suklja gust dim vidljiv sa šireg gradskog područja.

Iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba doznaje se da su vatrogasci uspjeli okružiti vatru i razdvojiti prostor zahvaćen plamenom od neugroženog prostora. Ozlijeđenih osoba nema.

Nakon 22 sata javljeno je da je otvoreni plamen ugašen. Jutros je još uvijek na terenu više desetaka vatrogasaca koji rade na dogašavanju požara.

Iako nadležne institucije poručuju da je kvaliteta zraka dobra, čitatelji nam jutros javljaju da se smrad osjetio cijelu noć i da se još uvijek osjeti, piše Hina.

"Tu u Novom Zagrebu je užasna kvaliteta zraka. Cijelu noć smrdi i zagušuje, čađa je prekrila vanjske površine, čujem ljude da kašlju koji idu na bus... Sada smrad i dim dolaze na refule...", javio nam je čitatelj.

Borba trajala cijelu noć

"Prema informacijama s mjesta događaja, intervencijom 130 vatrogasaca iz vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava s 45 vatrogasnih vozila više nema otvorenog plamena u požaru na Reciklažnom dvorištu Jakuševec. Osim službenika PU Zagrebačke i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, na terenu se nalaze i predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Čistoće, Vodoopskrbe i odvodnje te Hrvatske elektroprivrede. Požar ne predstavlja ugrozu za stanovništvo, a potpuno gašenje očekuje se tijekom jutarnjih sati", stoji u priopćenju Ureda za upravljanje u hitnim situacijama koje je poslano sinoć kasno navečer.

Javna vatrogasna postrojba izašla je na teren s devet vozila i 26 vatrogasaca, a u pomoć im je priteklo 30 pripadnika DVD-ova s devet vozila.

Zagrebačka policija je oko 19:20 primila dojavu da je požar izbio u Reciklažnom dvorištu.

Gust dim koji se nadvijao iznad požarišta vidio se iz šireg gradskog područja.

Županijski centar 112, koji je dojavu o požaru u Reciklažnom dvorištu Jakuševec zaprimio u 19:15 sati, izvijestio je da po prvim informacijama gori odbačeni namještaj i da nema ozlijeđenih osoba.

Na terenu su bili službenici zagrebačke policije i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

U gašenju požara jučer je sudjelujevalo 10 vatrogasnih vozila te 25 vatrogasaca iz vatrogasnih postaja Novi Zagreb, Centar i Žitnjak, a pomogli su i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, navodi Županijski centar 112.

Nema onečišćenja zraka

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pregledali su podatke s mjernih stanica i prema njima nakon požara na Jakuševcu nema onečišćenja zraka, priopćilo je u srijedu navečer Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP).

Zavod će, kako navodi MUP, provesti i mjerenja vlastitim uređajima na mjestu požara i naknadno u Utrinama. O tim rezultatima će obavijestiti i 112 Zagreb.