Borba sa koronom nije ni blizu kraja, a već se pojavila nova opasnost: U Kini preminuo čovjek zbog hantavirusa!

virus
U vrijeme kada se svijet suočava sa koronavirusom, druge bolesti poput svinjskog gripa i ptičijeg gripa također su počele zabrinjavati nekoliko zemalja. Jedna od takvih bolesti koja se pojavila u Kini, koja se još uvijek bori protiv koronavirusa je hantavirus.

Hantavirusi novog svijeta mogu izazvati plućni sindrom hantavirusa (HPS), dok hantavirus starog svijeta može izazvati hemoragičnu groznicu sa bubrežnim sindromom (HFRS).

 

Simptomi hantavirusa

Hantavirusni plućni sindrom: Rani simptomi HPS-a uključuju umor, temperaturu i bolove u mišićima, posebno na bedrima, bokovima, leđima, a ponekad i ramenima. Zaražena osoba također može imati glavobolje, vrtoglavicu, groznicu i stomačne probleme. U slučaju kasnih simptoma, obično nakon četiri do 10 dana, može se pokazati kašalj i nedostatak daha. To može biti i kobno u nekim slučajevima.

 

Kineski Global Times je na Twitteru napisao da je jedan muškarac u zemlji pozitivno testiran na hantavirus. Prema državnim medijima, muškarac, stanovnik provincije Junan, umro je u autobusu tokom putovanja u provinciju Šandong zbog posla u ponedeljak.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da su hantavirusi porodica virusa koje prenose uglavnom glodari i mogu da izazovu raznolike bolesti kod ljudi. Naziv hantavirusa varira u zavisnosti od regiona. U Americi je poznat pod nazivom hantavirusi „Novog svijeta“, dok je u Evropi i Aziji poznat kao hantavirusi „Starog svijeta“.

Izvor: