Borba za legalizaciju kanabisa u BiH: Građani na “crnom tržištu” nabavljaju ulje kanabisa i spašavaju živote

,

U Bosni i Hercegovini, korištenje kanabisa u medicinske svrhe još uvijek nije legalno. Ova situacija postavlja pacijente koji su u potrebi za ovim biljnim preparatima u nezavidan položaj, primoravajući ih da se oslanjaju na nelegalne kanale za nabavku. Mnogi od njih su čak hapšeni na graničnim prelazima dok su pokušavali donijeti kanabis u zemlju.

Inicijativa za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe pokrenuta je od strane poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Saše Magazinovića. Godinama je Magazinović pokušavao kroz parlamentarnu proceduru riješiti ovu važnu temu kako bi se kanabis legalizovao za medicinsku upotrebu.

Konferencija pod nazivom “Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe – kako ubrzati proces?” održana krajem prošle godine u zgradi Parlamenta BiH okupila je sve predstavnike institucija koji su se složili da je hitno potrebno uputiti ovo pitanje u parlamentarnu proceduru i izmijeniti postojeće zakonske akte kako bi se legalizovao kanabis u medicinske svrhe.

Magazinović je istakao važnost ovog poteza naglašavajući da je ova inicijativa usmjerena na ljude koji pate od teških oboljenja i trpe velike bolove, te čiji je kvalitet života bitno narušen. Jedan od poznatih glasova koji se zalaže za legalizaciju kanabisa u BiH je glumac Irfan Ribić iz Sarajeva, koji tvrdi da je svoju multiplu sklerozu izliječio upotrebom ulja kanabisa.

“Bolje ilegalno živ, nego legalno mrtav”, rekao je Ribić, naglašavajući potrebu za legalnim pristupom kanabisu u medicinske svrhe. On je osnivač Udruženja “KANABiH”, koje pruža podršku ljudima koji se bore sa teškim bolestima i žele koristiti kanabis, ali se suočavaju s preprekama u dostupnosti i cijeni.

Iako je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH predložila izmjenu liste opojnih droga kako bi se kanabis legalno koristio u medicinske svrhe, Vijeće ministara BiH još uvijek nije imenovalo Komisiju koja bi se bavila ovim pitanjem.

Dok se čeka djelovanje vlasti, građani BiH koji su u potrebi za medicinskim kanabisom i dalje se oslanjaju na crno tržište, izlažući se riziku i pravnoj odgovornosti. Dok su neke zemlje članice EU liberalizovale svoje zakone o kanabisu, BiH i dalje kaska za ovim trendom.

Borba za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u Bosni i Hercegovini još uvijek traje. Međutim, nada se polaže u aktiviste, pacijente i one koji su odlučni u promjeni zakonskog okvira kako bi se osigurala pravna i sigurna upotreba kanabisa za one kojima je to potrebno.