Borba za Poreznu upravu FBiH: Jelka Milićević pobija tvrdnje Šerifa Isovića

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević je pred početak sudskog procesa po tužbi direktora Porezne uprave Šerifa Isovića protiv Federacije BiH, dostavila svoj odgovor u kojem u potpunosti pobija Isovićeve tvrdnje.

Milićević smatra da su neosnovani Isovićevi navodi u tužbi u kojoj se traži poništenje odluke o prestanku važenja odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje i direktora Porezne uprave, a koja je donesena naljeto prošle godine.

Naime, konkurs za imenovanje direktora Porezne uprave proveden je u oktobru prošle godine, a Isovića je Agencija za državnu službu ocijenila kao najboljeg kandidata. 

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 8. februara trebala potvrditi imenovanje Isovića, ali to se nije desilo jer su ministri iz SBB-a i HDZ-a glasali protiv te odluke. Tako je izdejstvovana odluka o poništenju konkursa koji je sproveden te je čak zatraženo Isovićevo razrješenje.

Milićević se u aktu koji je prije nekoliko dana dostavljen Sudu, između ostalog, poziva na član 74. Zakona o državnoj službi FBiH, prema kojem direktora i zamjenika direktora PU FBiH imenuje i razrješava Vlada FBiH, a na prijedlog federalnog ministra finansija. 
 



Ona se, također, pozvala na odluku Ustavnog suda od 9. maja, u kojoj je zauzet stav da je u pogledu imenovanja rukovodećih službenika Zakon o poreznoj upravi lex specialis kojim se posebne odredbe, koje se odnose na imenovanja rukovodećih državnih službenika, mogu propisati na nešto drugačiji način.

Podsjetimo, Općinski sud u Sarajevu zabranio je poništenje konkursa na kojem je Isović izabran kao najbolji kandidat za direktora Porezne uprave FBiH te je odredio mjere osiguranja kojim se zabranjuje protivniku osiguranja Vladi FBiH donošenje odluke o prestanku važenja Odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora i zamjenika direktora Porezne uprave FBiH, kao i poduzimanje bilo kakvih aktivnosti u vezi s tim do okončanja sudskog postupka.