Borci Cazina i Krajine u Travniku na godišnjici 17. viteške krajiške brigade i 312. slavne

Veliki broj nekadašnjih saboraca, omladine i građana obilježio je 26. godišnjicu formiranja 17. viteške krajiške brdske brigade i 312. slavne brdske brigade ARBiH, koje su dale ogroman doprinos u odbrani naše države Bosne i Hercegovine.

Nakon malonogometnog turnira koji je odigran u OŠ Turbe ove subote bilo je upriličeno polaganje cvijeća na Šehidskom mezarju u Travniku te je proučena Fatiha i dova pred duše šehida, nakon čega je uslijedioobilazak kasarne te svečana akademija koja se održala u Domu kulture Travnik uz prigodni program.

Obilježavanju ovog značajnog datuma prisustvovali su brojni zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti, predstavnici vojnog i vjerskog života, kao i borci iz Cazina i Krajine. 

17. viteška krajiška brigada nastala je od 7. krajiške brigade i 1. krajiške sastavljene od boraca Krajišnika koji su napustili blagodati zemalja Zapadne Evrope i došli braniti Bosnu. To je u svojoj izjavi za Cazin.NET istakao i Jusuf Bajrektarević, savjetnik gradonačelnika grada Cazina, koji je također prisustvovao ovom događaju:

- "Čestitam u ime Grada Cazina godišnjicu formiranja 17. viteške krajiške brigade i 312. slavne ovdje u Travniku i ponosni smo što smo napustili blagodati zemalja Zapadne Europe i došli braniti Bosnu. Te '92. godine Krajišnici koji su živjeli i radili u inostranstvu, kada je izvršena agresija na BiH, nisu mogli to posmatrati iz daljine, pa su snagom patriotizama otišli u svoju domovinu i priključili se odbrani. Ovo je najviši oblik patriotizama jer bilo je sramota umrijeti van Bosne u vrijeme 92'-95'. Bolje je bilo biti oslobodilac svoje države nego posmatrač. Ponosni smo što smo dali svoj doprinos za slobodu i nezavisnu BiH koju želimo da gradimo na istini i pravdi."