Borci zbog protesta kažnjeni sa 18.000 KM

Tridesetak boraca iz Tešnja koji su prije nekoliko dana u mjestu Kraševo prisustvovali protestima boračke populacije dobilo je prekršajne prijave od Policijske uprave Tešanj u iznosu od po 600 KM. Ukupno moraju platiti 18.000 KM zbog navodnog ometanja saobraćaja.

Svi na saslušanju

Borci koji su protestirali u Kraševu, kako nam je potvrđeno, novčano su kažnjeni a da niko od njih nije niti legitimiran niti im je poznato na osnovu čega je policija zaključila da su bilo šta skrivili, osim što su podržali zahtjeve demobilisanih boraca, kategorije kojoj pripadaju.

Hamza Krkalić, predstavnik Inicijativnog odbora boraca Tešnja, koji je jedan od organizatora protesta, rekao je jučer za „Avaz“ da im se sada prijeti i krivičnim prijavama i da se borci masovno pozivaju na saslušanja u policiju.

- Ovo je tek početak. Prijave nam stižu svaki dan. Ovo je ustvari pritisak na nas da odustanemo. Stiglo nam je pet prijava, a sada nam prijete i krivičnim. Bio sam na saslušanju u policiji tri sata i svaki dan nas pozivaju sve redom. Hoće da nas ušutkaju, a mi poručujemo da ne odustajemo. Naš naredni pravac je Parlament FBiH – kazao nam je jučer Krkalić.

Tvrdi da su borci kažnjavani na osnovu onoga što je zabilježila policijska kamera i da s njima niko iz policije nije ni razgovarao.

- Nama niko nikakav dokument nije tražio. Policija je sve snimala, digli su i dron i na osnovu toga pisali kazne. To je katastrofa. Čak su pisali kazne i ljudima koji su nam na minus 17 donijeli drva da se ugrijemo. Kaznili su jednog pekara sa 600 KM jer nam je dovezao hljeb da jedemo. Strahota je ovo što nam rade - priča Krkalić.

Neće nas ušutkati

Prema njegovim riječima, borce niko više ne može ušutkati i „svi napori da se pokušaju zastrašiti bit će neuspješni“.

- Niko nas devet mjeseci nije želio saslušati, a sada nas svi zovi i pitaju šta nam treba. Policija sada traži vođu, inicijatora, a mi odgovaramo: Mi nemamo vođu, iza nas ne stoji politika, naša su vodilja naši borački zahtjevi – kaže Krkalić.

Kome su sve stigle prijave  

Krkalić kaže da su sa 600 maraka, između ostalih, kažnjeni i Hamdija Dubravac, Sakib Ramić, Mehmed Dubravac, Enes, Šemsudin i Besim Ogrić, Selvedin Pezer, Vahidin Dubravac, Nijaz Zaimović, Adem Tukić, Zijad Zaimović, Osman Hafizović, Sabahudin Hodžić.

- Ima još Ogrića. Ima još i prijava. To je spisak cijeli. Bit će na kraju 50 ljudi – kaže Krkalić.

Ide u zatvor jer je nosio zastavu

Kažnjeni Sakib Ramić napisao je na društvenim mrežama da je kažnjen zato što je nosio zastavu s ljiljanima na protestima.

- Platiti ne mogu, neka me pritvore, a zatvorsku kaznu ću odležati. Kažnjen sam što sam nosio zastavu s ljiljanima koja se zavijorila pred Ujedinjenim nacijama. Ja je nosio na prosvjedu u Kraševu udaljen od magistrale četiri, pet metara. Svoje se zastave ne stidim. E što sam branio dostojanstvo boraca idem u ćorku jer platiti ne mogu 600 KM – napisao je Ramić.