Borel i Stoltenberg: EU i NATO jačaju izuzetnu saradnju

Šef diplomatije EU Žozep Borel i generalni sekretarNATO Jens Stoltenberg potvrdili su nastavak partnerstva i saradnje Alijanse i Unije. - NATO je najjača vojna Alijansa na svijetu i ostaće zajednički imentelj i osnova za evropsku odbranu- izjavio je Žozep Borel, prenose agencije. Borel je na svom prvom sastanku u svojstvu šefa diplomatije EU s generalnim sekretarom NATO-a naglasio da dvije strane nastavljaju da jačaju saradnju. - Izgradnja zajedničke evropske odbrane nije alternativa, već doprinos odnosima NATO i EU- izjavio je Borel.

 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poželio je dobrodošlicu Borelu na novu funkciju i najavio da će nastaviti da radi na politici koja podrazumijeva međusobno ”dopunjavanje, a ne takmičenje” NATO i EU.

- Bezbjednosni izazovi s kojima se suočavamo suviše su kompleksni za bilo koju naciju pojedinačno. Ni NATO ni EU nemaju sve potrebne instrumente neophodne za bezbjednost naših naroda. Jedino radeći zajedno možemo mnogo da postignemo- kaže Stoltenberg.

Stoltenberg je poručio da su NATO saveznici na samitu u Londonu ocijenili da Alijansa i Unija imaju izuzetnu saradnju posebno u oblasti migravione i izbjegličke krize, poboljšanja volje mobilnosti i borbe protiv sajber i hibridnih prijetnji.