Borenović nakon odluke Suda BiH: Očigledno je da je Milorad Dodik vlasnik pravosuđa

.
Nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH prihvatilo žalbu SNSD-a na odluku CIK-a te dodijelilo ovoj stranci četvrtog delegata u Domu naroda BiH, reagovao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

 

Komentirajući odluku, Borenović je rekao kako je odluka Suda BiH za rubriku "vjerovali ili ne".

"Ukoliko je tačna informacija o današnjoj odluci Suda BiH, jasno je da umjesto suda, koji bar zvanično donosi odluke, javnost o njihovim potezima obavještavaju izvori iz SNSD-a, što je pravi pokazatelj načina funkcionisanja ove institucije. Prihvatanje SNSD-ove žalbe, sramna je odluka Apelacionog vijeća Suda BiH, odluka za rubriku vjerovali ili ne, posebno ako se uzme u obzir da je u sudskoj praksi bilo sličnih ili identičnih slučajeva, pa se drugačije odlučivalo", rekao je Borenović.

Naglasio je kako odluke institucija moraju biti nezavisne od politike.

"Očekujem da članovi CIK-a ostanu dosljedni jer jedina moguća i ispravna odluka je da je listić važeći, jer je takva u skladu sa Izbornim zakonom. Očigledno je da je vlasnik pravosuđa u cijeloj BiH Milorad Dodik i da, nažalost, kako se priča u javnosti, sve u ovoj zemlji ima svoju cijenu, pa i odluke institucija koje bi morale biti nezavisne od politike", poručio je.

Na kraju, Borenović je ponovio kako je odluka Suda sramna.

"Ponavljam, ovo je sramna i nevjerovatna odluka Apelacionog vijeća Suda BiH i još jedan pokazatelj koliko su pojedinci u pravosuđu na niskim granama, uniženi i pod punom kontrolom vladajućih političkih oligarhija", zaključio je Branislav Borenović.