Borenović: Sačekati ako treba tri godine i napraviti vlast bez SNSD, SDA i HDZ

"Zašto ne saradnja sa nekim ko dobija glasove u FBiH i napraviti konsenzus kojim ćemo proklete tenzije staviti po strani i pokušati stvarati neku vrstu zdrave konkurencije?", kazao je u večerašnjoj emisiji Pressing Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Prilikom diskusije o pitanju formiranja vlasti, Borenović je kazao da se ne mora "stalno insistirati na razgovoru sa Izetbegoviće, Dodikom i Čovićem".

"Zašto se stalno insistira da će se razgovarati sa Izetbegovićem, Dodikom ili Čovićem? Zašto se ne bi stvarala atmosfera da se pravi buduća nova ozbiljna vlast bez ove tri partije, pa ako treba sačekati i tri godine? Ponavljam, sačekati i tri godine ako ćemo napraviti partnerstvo između partija koje će imati dovoljnu većinu da konačno sklone ove tri partije koje su 90 posto svog vremena provele na vlasti i da počnemo tražiti odgovorne sudionike procesa mimo ove tri stranke", kazao je Branislav Borenović i nastavio:

"Zašto ne saradnja sa nekim ko dobija glasove u FBiH i napraviti konsenzus kojim ćemo proklete tenzije staviti po strani i pokušati stvarati neku vrstu zdrave konkurencije. Koja je opština bolja, koji entitet? Ko je ekonomski razvijeniji? Dejton nam je dao dovoljno širok ambijent Ustavom da gradimo, da snažimo i borimo se i konačno kažemo da se to može uraditi bez ove tri partije? Zašto samo SDA, HDZ i SNSD? Zašto samo Bakir, Milorad i Dragan? Te tri partije ni danas realno na izborima nisu dobili većinu u Parlamentu nego su kupovinom poslanika i pritiscima došli do toga da imaju tu malu većinu za formiranje Savjeta ministara. SNSD, SDA i HDZ su dobili podršku 20 poslanika od 42, s tim što je Dodik uzeo jednog od poslanika SDS-a koji ga slušaju". 

Još je kazao da je vrijeme da se konačno uradi nešto što dolikuje demokratskim zemljama.

"Ako nemate većinu, mi ćemo biti strpljivi da čekamo da gradimo novu većinu budućnosti i da shvatimo da se odnosi ne mogu praviti na tenzijama, sukobima, na političkim ratovima? Nego da radimo na tome da se uvažavamo, da Banjaluka i Sarajevo imaju saradnju u kojoj će svako raditi poslove Ustavom predviđeno. Hajde da konačno uradimo nešto što je tipično za demokratske zemlje. Bićemo strpljivi, ponavljam i ako treba tri godine i naći većinu u kojoj neće biti mjesta za ove tri partije koje su najodgovornije za ovo stanje".

"Oni sarađuju i odgovaraju jedni drugima. Te tri partije drže ovu zemlju u kandžama i to vrlo vješto".