Borenović: SDA se vraća u mračnu prošlost

Imali smo slične pokušaje u prošlosti, poput Prudskog sporazuma, a što se nas tiče, Republika Srpska je trajna kategorija.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da se SDA vraća u mračnu prošlost i da će njihovi snovi o republici BiH ostati samo mrtvo slovo na papiru Programske deklaracije usvojene na stranačkom kongresu. 

- Rezolucijom usvojenom na Kongresu, koja je potpuno neprihvatljiva za srpski narod i Republiku Srpsku, SDA sebe trajno isključuje iz bilo kakvih dogovora i potencijalnih koalicija s bilo kojom strankom iz Srpske koja drži do Dejtonskog sporazuma i poštuje ustavno uređenje ove zemlje - naveo je Borenović u pisanoj izjavi.

On ističe da se SDA vraća u mračnu prošlost, umjesto da ide naprijed, modernizira se i kao najveća stranka bošnjačkog naroda radi na što boljem odnosu s drugim narodima.

Borenović je ukazao da nikakve reorganizacije i regionalizacije BiH ne dolaze u obzir.

- Imali smo slične pokušaje u prošlosti, poput Prudskog sporazuma, a što se nas tiče, Republika Srpska je trajna kategorija, međunarodno verifikovana i kao mnogo puta do sada, odoljet ćemo pokušajima da se pravi unitarna BiH - naveo je Borenović u pisanoj izjavi.

Povodom najava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da neće odustati od ukidanja imena Republike Srpske, Borenović ističe da se danas, kao nikad do sada, jasno pokazuje da oni koji se kunu u BiH, poput SDA, zemlju vode u potpuno pogrešnom pravcu.

On je podsjetio da su prije nekoliko mjeseci, nakon apelacije Izetbegovića za promjenom imena Republike Srpske, poslanici PDP-a podnijeli inicijativu da Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske iz reda SDA, bude smijenjen.

- Smatrali smo da u rukovodstvu najvišeg zakonodavnog tijela RS ne može sjediti neko ko dolazi iz stranke koja hoće da je ukine. Nažalost, tada nismo podržani u Narodnoj skupštini i vidjet ćemo da li će vladajuće stranke u RS promijeniti stav po tom pitanju i sačuvati dostojanstvo RS - naveo je Borenović.

Na Kongresu SDA sinoć je usvojena Programska deklaracija u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom republika BiH, s tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.