Borenović: Vlast Milorada Dodika ugrozila RS i njene institucije

Home

Borenović: Vlast Milorada Dodika ugrozila RS i njene institucije


Bh. entitet Republika Srpska je danas najviše ugrožena od njene vlasti, koja je ekonomski devastira i svaki dan sve više slabi - upozorio je danas predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Nakon sjednice Predsjedništva PDP-a, Borenović je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da su institucije RS-a "napadnute od Milorada Dodika i vladajuće koalicije u RS-u, koja 10 godina ugrožava, uništava i devastira RS, koja danas više nema nijednu nezavisnu i profesionalnu instituciju što će raditi u skladu s ustavom i zakonima".

"Osuđujemo napad na instituciju Glavne službe za reviziju javnog sektora u RS-u i smatramo da je za svaku osudu to što predsjednik i Vlada RS-a negiraju konsolidovani finansijski izvještaj za korisnike budžeta RS-a za 2016., u kojem je revizija ukazala na ogromni budžetski deficit te da je Vlada prikrivala negativne rezultate svog rada. Tu ima mnogo osnova i za istražne organe, ali, nažalost, RS je danas pod potpunom kontrolom vladajuće koalicije koja ne želi i neće da ima nezavisne i profesionalne institucije koje čuvaju RS", ukazao je Borenović.

PDP će, dodao je, učiniti sve da ne dozvoli dalje uništavanje institucija i resursa RS-a. Insistirat će i na raspravi o svim važnim pitanjima za život građana te neće odustati od interpelacija o teškom stanju u ekonomiji, zdravstvu RS-a i drugim oblastima, među kojima je i natalitetna politika, budući da je danas u škole u RS-u  prvi put krenulo manje od 10.000 prvačića.

Vlast u RS-u je optužio da "zbog loših rezultata vladajuća koalicija u RS-u proizvodi bespotrebne teme kojima skreće pažnju s gorućih problema, provocira sukobe i želi anarhiju u RS".

Borenović je za 7. oktobar u Banjoj Luci najavio programski Sabor PDP-a, na kojem će biti usvojen program za obnovu RS-a.

"RS je ugrožena iznutra, ekonomski oslabljena, demografski na lošim pozicijama i želimo da je obnovimo u ovim oblastima, ali i moralno", zaključio je predsjednik PDP-a.

 

(Izvor: Radiosarajevo)

Objavio: Sat, 02/09/2017 - 08:54

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top