Borovac nezakonito upošljava i odabranima kupuje telefone

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice, u tu instituciju, koja stalno zapošljava više od 100 osoba, dovela je još desetine njih da rade posao za koji su zaduženi uposlenici Ministarstva!

Državni revizori u finansijskom izvještaju za prošlu godinu konstatirali su da je na ime ugovora o djelu Ministarstvo na čijem je čelu Borovac samo za godinu potrošilo 364.747 KM!

Bez oglasa

To je sramotno i skandalozno, jer u Ministarstvu ima dovoljan broj zaposlenih, koje plaćamo godišnje oko četiri miliona maraka i trebali bi biti sposobni odgovoriti svojim obavezama. Borovac dodatno angažira, kako se priča, mahom osobe bliske SDA da honorarno rade u „njenom“ ministarstvu. Revizori su i u svom izvještaju potvrdili da je takva vrsta zapošljavanja netransparentna.

- Smatramo neprihvatljivim ovakav vid angažmana ako se uzme u obzir da su za predmetne poslove zaposleni državni službenici u Ministarstvu. Angažiranje osoba putem ugovora o djelu provodi se bez javnog oglasa te predstavlja netransparentan vid zapošljavanja - naveli su revizori.

Odobrenje šefice

Revizori su utvrdili i da se u Ministarstvu učestalo prekoračuju limiti za telefonske račune, i da ta razlika nikad uposlenicima nije odbijena od plaće. Bahati službenici tog ministarstva ne vode računa ni kada su u inozemstvu i kada su računi zbog rominga znatno uvećavani. Sve im je to odobrila šefica, a račun plaćaju građani.

- Uočeno je da su pretežno sva prekoračenja odobrenih limita, prilikom putovanja u inozemstvo, odobravana odlukama ministrice. Kod pojedinih korisnika uočene su i nadopune ultra kredita za koje nisu vršene obustave na plaćama korisnika - naveli su revizori.

Široke ruke, ali pri dijeljenju tuđih para, pokazala se Borovac i kod nabavke dva mobilna telefona za svoje saradnike u vrijednosti od 2.600 KM, a za koje troškove korištenja snosi Ministarstvo. Ovi telefoni plaćeni su donatorskim novcem, što su revizori, također, ocijenili kao kršenje Pravilnika o korištenju telefona Vijeća ministara.

- Pravilnikom nije predviđena mogućnost nabavke mobilnih telefonskih aparata iz budžetskih niti iz donatorskih sredstava - naveli su revizori, dodajući da je Ministarstvo dužno postupati u skladu s važećim propisima.


Lažirani nalozi

Brojne kritike Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice revizori su izrekli i zbog nedomaćinskog odnosa prema trošenju novca za automobile u toj instituciji. Inače, Ministarstvo raspolaže sa 18 automobila, a samo prošle godine kupili su tri nova. Revizori su ukazali i da se u tom ministarstvu prikazuju lažni podaci u nalozima za vozila, gdje se upisuju nerealne udaljenosti između gradova u BiH, koje su, prema stvarnim pokazateljima, dosta manje.

Poznati rasipnici

Nažalost, revizori godinama u svojim izvještajima konstatiraju raspiništvo u većini državnih institucija i jasno je da je riječ o stotinama miliona maraka koje su u proteklih 20 godina nenamjenski uglavnom trošili kadrovi SDA. No, za to niko nije odgovarao, dok u drugim demokratskim zemljama ministri podnose ostavku ako su od državnog novca kupili sebi jednu čokoladicu.