Borovac: Prekinuti sramne aktivnosti negiranja genocida

Ono što zabrinjava jeste činjenica da se u ovim nastojanjima prepoznaje rukovodstvo, odnosno vlast entiteta Republika Srpska.

Negiranje genocida je posljednja faza njegovog izvršenja i to je upravo ono čemu svjedočimo i što se provodi od najviših predstavnika vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Ovo je poručila državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac povodom održavanja takozvane međunarodne konferencije na kojoj su irelevantni organizatori okupili neznane predavače samo sa jednim ciljem - minimiziranje i negiranje genocida u Srebrenici, a koji je dokazan i potvrđen u sudskim postupcima i presudama Haškog tribunala, Međunarodnog suda pravde, Suda Bosne i Hercegovine…- saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

- Ono što zabrinjava jeste činjenica da se u ovim nastojanjima prepoznaje rukovodstvo, odnosno vlast entiteta Republika Srpska. Umjesto da budu lideri procesa izgradnje pomirenja, međusobnog povjerenja i poštivanja ljudskih prava, stavili su se u funkciju retrogradnih politika koje minimiziranjem i negiranjem pokušavaju pobiti historijske činjenice i sve to pod plaštom priče o traganju za istinom i pomirenjem – navela je ministrica Borovac.

Potcrtala je kako je neuspjeh ovakvih nastojanja zagarantiran te da ih je civiliziran svijet prozreo i ogradio se od njih, piše avaz.ba

- Posebno vrijeđa nepostojanje ni minimuma sluha niti poštovanja prema porodicama žrtava genocida i niza drugih zločina koje zvanična vlast u entitetu Republika Srpska negira, dok istovremeno otvoreno glorificira presuđene ratne zločince. To najbolje osjete povratnici u entitet Republika Srpska, gdje im se život nastoji učiniti neizdrživim i gdje verbalni napadi sa najviših nivoa vlasti se pretvaraju u djela na terenu te sve učestalije svjedočimo napadima, neprimjenrenim porukama i grafitima - rekla je Borovac, naglašavajući kako je volja za povratkom jaka i do sada se oduprijela i većim udarima.

Zaključila je da sve navedeno potvrđuje neophodnost usvajanja zakona o zabrani negiranja i minimiziranja zločina genocida, te zabrani djelovanja fašističkih organizacija kao što je ravnogorski četnički pokret i slični.

- Zato pozivam rukovodstvo entiteta Republika Srpska i sve one koji negiraju genocid i druge zločine da prekinu sa ovim sramnim aktivnostima, jer je krajnje vrijeme da počnu poštovati ljudska prava svih građana u našoj zemlji, a posebno žrtava i njihovih porodica koje zaslužuju pijetet – poručila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Izvor: