Bosanac i Srbin za bijeg koristili uže, dvije kante i dušek, a ostavili su i oproštajno pismo

Damnjan Mitrović (40) i Dragan Milosavljević (41), cimeri iz ćelije slovenačkog zatvora u kojem su čekali da budu izručeni Srbiji, spektakularnim bijegom u subotu ujutru uspjeli su da zapanje cijeli region.

Naime, ovo je prvi bijeg iz ovog zatvora u Kopru, koji se nalazi na istom mjestu od 2004. godine i smatra se veoma sigurnim. Zatvor je izgrađen za 110 ljudi, a trenutno ih se nalazi između 140 i 150.

Postavlja se pitanje kako je ovaj dvojac uspio pobjeći, a da to pritom niko i ne primijeti. Ovaj bijeg je pokrenuo i pitanje kako spriječiti njihovo ponavljanje, kao i moguće ugrađivanje alarma koji bi se oglasio kada se razbije prozor na ćeliji.

Prema prvim informacijama iz istrage, sve ukazuje na to da je do propusta došlo zbog manjka čuvara u noćnoj smjeni.

Image

- Sprovedena je rekonstrukcija događaja, poslije koje je utvrđeno da su zatvorenici pažljivo planirali bijeg kao i da su nadgledali aktivnosti čuvara i policije. Utvrđeno je da su čuvari u noćnoj smjeni bili neadekvatni - stoji u obrazloženju.

Ono što je za sada poznato jeste da su pobjegli iz ćelije u 3.30 ujutru kroz savijene rešetke na prozorima, odakle su se spustili užetom koji su napravili od posteljine. U dvorištu su potom skočili na kante za smeće i pomoću njh preskočili bodljikavu ogradu.

Image

Naime, oni su postavili kante jedne na drugu, a potom su stavili dušek koji su uzeli iz ćelije i prebacili ga preko bodljikave žice i preko njega pobjegli napolje. Također, otkriveno je da su imali i trećeg pomagača koji nije htio ići sa njima, tako da je on ostao unutra. Kada su čuvari došli ujutru da im donesu doručak, on je bio jedini zatvorenik.

Unutra su ostavili i pismo u kome su napisali zašto su pobjegli, objašnjavajući da je glavni razlog protivljenje odluci suda da ih deportira u Srbiju. Dodali su i da su se prema njima ophodili korektno.   

Milosavljević se u ovom zatvoru nalazi od avgusta kada je uhapšen dok je prevozio migrante, a Mitrović mjesec kasnije, po potjernici Srbije zbog trgovine drogom.

Mitrović je inače od ranije poznat policiji, a 2015. je raspisana Interpolova potjernica, kada je on pobjegao u Italiju i tu zatražio azil.