Bosanac već 11 dana talac nigerijskih gusara

Kako nam je potvrđeno iz Sindikata pomoraca Hrvatske, imena talaca kriju se radi njihove sigurnosti, a kad će biti oslobođeni, nikome još nije poznato

Bosanac i još 11 članova posade švicarske firme “Massoel Shipping” još su taoci nigerijskih gusara, koji su ih oteli 23. septembra.  

Kako nam je potvrđeno iz Sindikata pomoraca Hrvatske, imena talaca kriju se radi njihove sigurnosti, a kad će biti oslobođeni, nikome još nije poznato. Potvrdili su nam samo da je i dalje u toku proces oslobađanja zarobljenih 12 talaca, ali niko nema informacije o tome kako su pomorci oteti.

 Nema nikakvih novosti, pregovori su u toku i kompanija neće izlaziti u javnost s detaljima dok se ne okončaju pregovori o oslobađanju ili dok se nešto neočekivano ne desi. O imenima, niko ništa ne može govoriti - kazao je za “Avaz” Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Podsjećamo, švicarska brodska kompanija "Massoel" potvrdila je ranije napad u nigerijskim vodama na svoj teretni brod "Glarus", koji je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harkurta. Iz ove kompanije su dan nakon otmice izvijestili da njihov tim stručnih ljudi ide na pregovore.

Nigerijska agencija za pomorsku upravu i sigurnost objavila je da je sedmero talaca Filipinci, po jedan iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Ukrajine i Rumunije te da se i dalje smatraju nestalima. Iz švicarske kompanije naveli su da su obavijestili porodice otetih te da sarađuju s vlastima i stručnjacima da bi se osiguralo brzo i sigurno oslobađanje talaca.