Bosanka bila na čelu bande koju je Interpol pohapsio zbog krijumčarenja migranata

.
Migrante bi vodili pješke preko granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, do posebno preuređenih automobila, kombija ili prikolica. Utrpali bi ih u spremnike u podu automobila i prevozili kroz Hrvatsku do Slovenije. Organizirali su im čak i smještaj u kojem su čekali transport.

Migrante bi vodili pješke preko granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, do posebno preuređenih automobila, kombija ili prikolica. Utrpali bi ih u spremnike u podu automobila i prevozili kroz Hrvatsku do Slovenije. Organizovali su im čak i smještaj u kojem su čekali transport.

Tako Europolova jedinica za operacije (OTF) opisuje operaciju na čijem je čelu bila žena iz BiH. Uz nju, u petak je uhapšeno i 18 visokorangiranih članova bande, devet u Hrvatskoj, devet i BiH.

 

Dan ranije, hrvatska policija je uhapsila 28 krijumčara i pronašla 360 migranata. Europol je šeficu bande klasificirao kao metu visoke vrijednosti, a uhapšena je u BiH. U akciji su, uz hrvatsku i bosanskohercegovačku policiju, sudjelovale i slovenske vlasti uz neformalnu podršku iz Njemačke. Pretražili su deset lokacija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te zaplijenili vozila, elektroniku i 65.000 eura u gotovini.

 

“Istraga je otkrila nekoliko mreža krijumčara koje djeluju u regiji. Vođe su iz zemalja u regiji, ali i iz Njemačke i Turske. Sumnja se da su koordinirali različite ćelije koje operiraju na lokalnoj razini kako bi osigurali privremeni smještaj migranata i potom ih prevezli u Istočnu Evropu. Informacije koje smo prikupili u istrazi otkrivaju da postoji otprilike 40 različitih mreža krijumčara koje su aktivne u regiji, čiji članovi obavljaju različite zadatke unutar operacije švercanja migranata”, kažu iz Europola.

Istraga je trajala malo više od godine dana, a prva hapšenja su obavljena u januaru i februaru.

“Balkan je ključna tranzitna regija u kojoj kriminalci proaktivno nude usluge migrantima. U martu 2023. godine osnovana je regionalna jedinica OTF – a koja djeluje u BiH, Hrvatskoj, Njemačkoj i Sloveniji. OTF se fokusira na razbijanje mreža krijumčara migranata. Za to su odvojena i finansijska sredstva iz Europola, koji omogućava i razmjenu informacija i suradnju među različitim agencijama koje sudjeluju u operacijama”, pišu u saopćenju.