Bosanska Gradiška: Već 28 godina žive u kući s rojem pčela iznad plafona

Home

Bosanska Gradiška: Već 28 godina žive u kući s rojem pčela iznad plafona


Zajedno sa četveročlanom porodicom Vučenovića, u kući u lijevčanskom selu Rogolji kod Bosanske Gradiške živi na hiljade pčela.

Svako ima svoj prostor i niko nikoga ne ugrožava. I tako već 28 godina. Aleksandar Vučenović kaže da su pčele prvi put došle u njihovu kuću  davne 1989. Tada je bio trinaestogodišnjak.

 

Zdrava kolonija 

- Pčele su dolazile i odlazile, ali evo, ovog maja došao nam je do sada najveći roj. Čitava je misterija kako one žive u međuprostoru između plafona i ploče. Nikad taj dio nije otvaran, a pčele ulaze s obje strane kuće, kroz šupljine između cigli – govori Vučenović.

Iako alergičan na ubod pčele, blizina pčela mu ne smeta. I on i ukućani smatraju da im pčele donose sreću i da nisu slučajno izabrale njihovu kuću. To potkrepljuje i činjenicom da su mu 1989. godine poginuli djed i majka te da su se pčele ubrzo nastanile u njihovu kuću.

pcele-u-kuci

- Nagovarali su me ljudi da izbijem koju ciglu i da se uvjerim ima li unutra saća, meda i kakav je ambijent. Odbio sam ih. Na plafonu paralelno s ulazom s južne strane kuće pojavile su se mrlje od meda. Mirišu na med, što znači da je riječ o zdravoj koloniji – ističe Vučenović.

Prije deset godina, građevinskom pjenom zatvorio je ulaze za pčele. Ubrzo mu se dogodila saobraćajna nezgoda iz koje se jedva izvukao.

 

Svi zadovoljni 

- Jedna mudra baka iz sela tad mi je rekla da pčelama oslobodim ulaz, jer su one čuvari moje kuće. Tako sam i uradio i svi smo zadovoljni, i ja s ukućanima i naše pčele, koje nam doslovno žive i rade iznad glave - kaže Vučenović.

 

Tiho i mirno mjesto

Pčelari smatraju da ambijent oko Vučenovića kuće u lijevčanskom selu Rogolji odgovara pčelama. U vrijeme rojenja one traže tiho i mirno mjesto, a upravo je takvo ono gdje su odlučile skrasiti. Oko kuće su na sve strane bagremovi, livade i razno cvijeće. Svako se u ovoj pitomoj kući bavi svojim poslom, a atmosfera unutar nje odiše slogom i marljivošću.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Objavio: Tue, 23/05/2017 - 09:10

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top