Bosanska Krupa dobija status grada- hoće li to otvoriti mogućnost većeg razvoja i ulaganja?

.
Pozdravljajući odluku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine načelnik Halitović je rekao da Bosanska Krupa, između ostalog, ima privredu koja zaslužuje da nosi epitet grada, a što otvara mogućnost lakšeg apliciranja na pozive EU fondova.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je na jučeršnjoj sjednici prijedlog da Bosanska Krupa, pored još pet općina u BiH, administrativno bude proglašena gradom. Ovu odluku mora potvrditi i Dom naroda Parlamenta Federacije kako bi ona postala važeća.

 

Važno je naglasiti da promjenom statusa iz općine u grad nema promjene u pogledu nadležnosti i funkcioniranja lokalne samouprave i podsjetiti da je Bosanska Krupa sada treći grad u Unsko – sanskom kantonu. U lokalnoj administraciji očekuju benefite, u prvom redu lakši pristup EU fondovima i projektima koji bi mogli unaprijediti život u Bosanskoj Krupi u pogledu razvoja turizma i privrede.

 

„Bosanska Krupa je posljednjih 15 godina pokazala da ima perspektivu, da smo se digli iz pepela i nešto napravili. Oduvijek je imala kulturne i sportske radnike, imala je privredu koja zaslužuje da nosi epitet grada. 

 

Prvo dobijamo na statusu. Ubuduće kad se pojavimo na pozivima EU fondova i EU kad imate status grada na vas drukčije gledaju“, rekao je Armin Halitović, načelnik Bosanske Krupe.