Bosanska Krupa oporavila se od poplava: Nepravedno zapostavljeni biser Krajine

.
Naučili smo jednu dobru lekciju, rekao je načelnik Armin Halitović

 

Godina je prošla od katastrofalih poplava koje su pogodile Krajinu. Među područjima koja su najgore prošla je i Bosanska Krupa koja je gotovo cijela bila pod vodom. 

Kako je u razgovoru za "Avaz" istakao načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, gotovo sve su uspjeli sanirati.
 

Procijenjena šteta

- Ovih dana se izvode posljednji radovi na nekim lokacijama koje su bile zahvaćene poplavama i gdje je bilo oštećenja, kao što su mostovi i neke dionice cesta. To je već 90 posto sanirano. Naučili smo jednu dobru lekciju. 

Vjerovatno ćemo, ne daj Bože da bude potrebe, biti spremniji u budućnosti. Imali smo procijenjenu štetu blizu 700.000 KM na području grada. Građanima i pravnim licima isplatili smo po 50 posto od njihove procijenjene vrijednosti štete. Imali smo nešto naših sredstava, ali i sredstava Civilne zaštite i USK, kao i donacija drugih općina, gradova i nivoa vlasti – rekao je Halitović.

S obzirom na to da je pred nama ljetna sezona, načelnik Halitović je istakao da je najvažnije da se u Krupu vrate oni koji su bili, pa da možda i nekoga sa sobom dovedu. Ovaj dio BiH je zapostavljen, što je potvrdio i Halitović.

- Nema dovoljno ulaganja. Najveći problem je komunikacija s ostatkom BiH. Do nas se malo teže stiže i to nam je najveći ograničavajući faktor da bismo mogli ugostiti veći broj ljudi. I aerodrom u Bihaću bi sigurno umnogome promijenio percepciju USK, da budemo pristupačniji ljudima – poručio je.

Bolji život

Ovaj grad je tokom agresije na BiH prošao kroz stravične napade, a načelnik Halitović je naglasio da je bio sudionik tog vremena.

- Iako sam imao mnoge ponude da idem negdje drugdje, odlučio sam se da živim ovdje. Želim za svoj grad, svoje sugrađane i prijatelje da uradim što više mogu, svjesni smo resursa koje imamo, a najveći je posao da te resurse pretvorimo u kapacitete i na taj način omogućimo bolji i lagodniji život građanima Bosanske Krupe – zaključio je Halitović.

Povećati konkurentnost

- Planiramo mnogo manifestacija koje će okupljati ljude koji nisu iz Bosanske Krupe, ni iz USK. U junu imamo festival „Zlatna nit“, imat ćemo eminentne izvođače kao i naše dvije regate, jedna je bosanskokrupska, druga je krupskootočka, pa Međunarodnu Una regatu... 

Bit će mnogo događaja koje pripremamo kako bismo doveli ljude u Bosansku Krupu, ali i zadržali naše građane da ostanu i tu provode svoje slobodne dane – istakao je Halitović.

Foto: Facebook