Bosanska Krupa: Otvoren vrtić „Djetinjstvo“, s radom zvanično počinje u ponedjeljak

Home

Bosanska Krupa: Otvoren vrtić „Djetinjstvo“, s radom zvanično počinje u ponedjeljak


Presijecanjem vrpce danas je u Bosanskoj Krupi otvoren vrtić „Djetinjstvo“, projekt koji je kroz program omladinskih start-up biznisa pomogla i Općina Bosanska Krupa. Moderno opremljena predškolska ustanova, prva privatna na prostoru Bosanske Krupe, sa radom zvanično počinje od naredne sedmice. Svečanosti je osim idejnih tvoraca i njihovih članova porodice, nekolicine roditelja i njihovih mališana, prisustvovao i načelnik Armin Halitović.

Svoja vrata vrtić „Djetinjstvo“ mališanima u Bosanskoj Krupi otvara u ponedjeljak. Radit će svaki dan 11 sati i pružati usluge cjelodnevnog, poludnevnog, produženog ili povremenog boravka djece, kao i prevoza mališana. Posebnu pažnju obraćat će na zdravu ishranu.

„Vrtić sam opremala onako kako bih ja željela da izgleda prostor u kojem će sutra moje dijete boraviti, dakle sve su tople boje, sve je prilagođeno djeci, uradili smo sve da njihov boravak učinimo ljepšim, ugodnijim i sigurnijim. Vrtić raspolaže sa dvije igraonice, imamo veliki hodnik i wc. Sve je rađeno po Montessori sistemu, od malih šoljica, umivaonika, ogledala koje je spušteno. Isto je i sa trpezarijom i kuhinjom koje su odvojene. Vrtić se prostire na 100 kvadrata s tim da imamo dvorište od 200 kvadrata. Ono što je važno jeste da mi ovdje ne samo da čuvamo djecu, mi želimo utjecati i odgajati buduće socijalno osvještene građane“, kaže direktorica Mirsada Macanović.

4-vrtic5

Mališani će se u vrtiću, kako naglašava direktorica, hraniti pažljivo odabranim namirnicama. Biće zastupljena uglavnom bio hrana nabavljena kod domaćih proizvođača.

„Naša ishrana će biti isljučivo zdrava. Komisija iz Bihaća koja je dolazila u vrtić je bila oduševljena, a jedan od članova je rekao da bi upravo jelovnik bio jedan od razloga zašto bi dijete upisao u naš vrtić“, dodaje Mirsada Macanović.

Vrtić ima četiri zaposlena radnika, osim Mirsade tu su dvije odgajateljice, jedna specijalno obučena za rad sa djecom u jaslicama i tetu koja će raditi sa djecom vrtićkog uzrasta od tri do šest godina, te kuharica/servirka. Ova činjenica u današnje vrijeme ohrabruje svakog čovjeka pa i načelnika Armina Halitovića. Kaže da ga posebno raduje to što su u pitanju sve mlade osobe.

vrtic2

„Ja sam veoma zadovoljan, jedan novi biznis se pokreće u Bosanskoj Krupi, biznis koji je deficitaran jer je prevelika gužva u našem dječijem vrtiću, javnoj ustanovi. Zadovoljstvo je veće što su mlade osobe, želim im puno sreće“, ističe načelnik Halitović.

Jedna od prednosti vrtića, smatraju idejni tvorci, svakako je i usluga mobilnog tima. Roditelji, ukoliko im to otežava obavljanje dnevnih aktivnosti, ne moraju svoju djecu voditi u vrtić i ići po njih.

vrtic2

„To je vrlo bitno, prije svega za roditelje kao što sam ja koji imaju dvoje djece. Nemam uvijek ujutro mogućnost ostaviti mlađe dijete, super mi je što imam ponudu da stariju spremim, oni dođu po nju pa je dovezu, a što se tiče jelovnika slično je našem, onom što jedemo u kući, nemaju hrenovke, paštete, te neke suhomesnate proizvode, tako da kome je to bitno odlučit će se da mu dijete ide u ovaj vrtić. Sviđa mi se njihov način rada koji sam već imala priliku upoznati, jer smo ranije dolazili da obiđemo prostorije. Mislim da će sva djeca veoma lako prihvatiti i nadam se da će to zaživjeti u našem gradu jer nam je zaista nešto ovako i trebalo“, zaključuje roditelj Majda Šabanović.

vrtic3

Sve informacije o vrtiću kao što su cijene, jelovnik i slično korisnici mogu pronaći na službenoj Facebook stranici.

 

(Izvor: Kabinet gradonačelnika općine Bosanska Krupa)

Topic
Objavio: Pet, 07/07/2017 - 18:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top