Bosanska Krupa: Planirana i osigurana budžetska podrška poljoprivredi

asd
Općina Bosanska Krupa i ove godine će izdvojiti značajna novčana sredstva kao vid podrške poljoprivredi. Ovogodišnjim budžetom planirano je 200.000 maraka, što je nešto veći iznos nego proteklih godina. Najveći dio sredstava biće utrošen za proljetnu sjetvu. Procjene su da će poljoprivreda ove godine podbaciti, najviše zbog loših vremenskih uvjeta u proljeće

Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u cijeloj zemlji koja je pogođena pandemijom, Općina Bosanska Krupa budžetom za ovu godinu planirala je 200.000,00 maraka poljopoprivrednicima.

Upravo ovih dana je pri kraju realizacija Pravilnika o općinskim novčanim podrškama za 2021. godinu. Prema riječima Asime Skenderović, najveći dio planiranih sredstava biti će dodijeljen poljoprivrednim proizvođačima, i to u visini 130.000,00 maraka. Ovom prigodom učinit će se sve kako bi ostvareni napredak u poljoprivredi u prošloj godini bio nastavljen, iako su vremenske neprilike u aprilu i maju ove godine negativno djelovale na dalji iskorak.

Prošla godina ostat će upamćena po dobrim prinosima u poljoprivredi u ovoj lokalnoj samoupravi. Procjene su da će ova biti nešto lošija, barem za 20 procenata, isključivo zbog produžene zime. Dio budžeta za poljoprivredu namijenjen je i za podršku u proizvodnji krastavca kornišona, maline, plastničarskoj proizvodnji i uzgoju pčelinjih zajednica. Pčelarstvo je sektor koji već nekoliko godina trpi štete, te će se i ovoj grani posvetiti dužna pažnja, ali i podrška kako bi se dočekala neka bolja vremena.