Bosanski jezik od danas se uči u državnim srednjim školama u Novom Južnom Velsu

Ovoga vikenda je, prvi put u historiji, počela nastava na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu u Australiji.

Razred učenika porijeklom iz Bosne i Hercegovine vodila je učiteljica Lejla Lihovac pod nadzorom direktorice Bosanske etničke škole (BEŠ) u Liverpoolu Đenite Čengić Karup.

"Ovaj sjajan rezultat posljedica je dugogodišnjih napora naših ljudi koji traju nekoliko godina, ali su tek u ovom pokušaju, uz podršku i saradnju Ambasade Bosne i Hercegovine u Australiji, uspjeli u toj plemenitoj namjeri. Ovaj put je vrijedni tim naših građana okupljenih oko BEŠ-a, u koordinaciji sa ambasadorom Mirzom Hajrićem, ispunio sve uslove koje je postavilo Ministarstvo obrazovanja, te je pozitivan odgovor dobijen pred početak novog semestra ipak bio samo formalnost", saopćeno je iz Ambasade BiH u Australiji. 

Tako će od sada svake subote tokom školske godine u prostoru srednje škole Liverpool High School učenici imati predmet bosanski jezik. 

"Ovo je veoma značajan pomak za bosansku zajednicu u Novom Južnom Velsu jer činom uvrštavanja bosanskog jezika u javni obrazovni proces sa desetinama drugih jezika svijeta naš jezik postaje jedan od izbornih predmeta koji učenici mogu birati u državnim školama. Ovaj status bosanski jezik ima u državnim školama u australskoj državi Victoria, gdje procesom rukovodi predsjednik udruženja nastavnika bosanskog jezika profesor Sead Omerović sa saradnicima", naveli su iz Ambasade. 

Ambasada Bosne i Hercegovine izražava zahvalnost i upućuje čestitke svim pojedincima i organizacijama u Novom Južnom Velsu koje su doprinijele ovom važnom uspjehu naše zajednice u Australiji.