Bosanski Petrovac i snaga ljudi koji vode i razvijaju ovu lijepu općinu

c

Razvoj Bosanskog Petrovca većinom je naslonjen na privatne firme koje tu posluju i u kojima je zaposleno lokalno stanovništvo.

Riječ je, uglavnom, o poljoprivrednom sektoru i drvnoj industriji. Ali, veliku šansu i mogućnost Bosanski Petrovac ima i najvećim dijelom iskorištava u obnovljivim izvorima energije, posebno u solarnoj energiji.

Osim proizvodnje, građani Bosanskog Petrovca ističu da su njihovo najveće bogatstvo dobri međuljudski odnosi i što sva tri naroda žive skladno, u miru i toleranciji… Zaslužni su za to iz vodstva općine, posebno načelnik Jukić, koji predano radi na razvoju ove općine i odnosa medju ljudima.

Iz Unsko-sanskog kantona stanovnici odlaze neprestano, a jedna od općina s najmanjim brojem stanovnika, uglavnom staraca, jeste Bosanski Petrovac.

Mladi ne vide priliku za sigurnu budućnost i većina ih svoj novi dom pronalazi u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji i brojnim drugim zemljama Evrope.

Ipak, nije sve tako sivo, jer, dok veliki broj stanovnika napušta BiH, Bosanski Petrovac dobija i nove stanovnike a užurbano se radi i na novim infrastrukturnim projektima s ciljem privlačenja novih investitora i zadržavanjem mladih ljudi.