Bosanskohercegovačke avanture na vodi

asd
Ljeto je stiglo na velika vrata, a, ukoliko ste se baš ove sezone odlučili upustiti u avanture i unijeti malo adrenalina u ustaljenu svakodnevicu, ovo su sportovi na bh. rijekama koji će zasigurno ispuniti sva vaša očekivanja

Vožnja kajakom ili kanuom samo je jedna od opcija za spuštanje planinskim rijekama, a za one koji vole masovnije manifestacije turističko-rekreativnog karaktera savršen izbor su regate, koje se tokom ljetnih mjeseci organiziraju na Drini, Uni, Sani i drugim većim rijekama. Raftinzi Tarom ili Neretvom su avanture savršene za adrenalinske ovisnike, dok je kanjoning Rakitnicom poslastica za najodvažnije i najspretnije, jer ova višesatna avantura podrazumijeva plivanje, penjanje uz stijene, spuštanje užetom, skakanje u vodu, plutanje i ronjenje.

Rafting

Rafting je nezaboravna avantura za sve koji vole netaknuti dio prirode. U BiH je moguć na Neretvi, Uni, Tari, te Drini. Na početku raftinga svi učesnici dobiju adekvatnu opremu, a skiper daje precizne upute i sve potrebne informacije kojih se važno pridržavati tokom cijele ture. Ljeti, za vrijeme vrućina, osim sigurnosne opreme, potrebna je odgovarajuća sportska obuća, te odjeća i kupaći kostim. Također, neophodno je pripremiti suhu obuću i odjeću, koja će vas čekati na završnoj tački raftinga.

Kanu safari

Za one koji žele uživati u prirodnim ljepotama ispunjenim florom i faunom pravi izbor je kanu safari na rijeci Trebižat. Pogodan je za avanturiste željne adrenalina, opuštanja u prirodi, kao i bijeg od svakodnevice. Spust rijekom traje četiri sata od čega je jedan sat rezerviran za povremene odmore i kupanje. Veslanje nije naporno ni opasno, voda je ljeti bistra i osvježavajuća, što je savršena pustolovina za početnike.

Svaki kajak na raspolaganju ima vodootpornu torbu za suhu odjeću, hranu, fotoaparat, prsluk za plivanje i kacige, koje su obavezan dio opreme, a ovisno o vremenskim uslovima obezbijeđena je i dodatna oprema za hladnije vrijeme, odnosno neoprenska odijela. Bitno je istaći da se na ovu pustolovinu ide u čvrstim sandalama, patikama ili sličnoj sportskoj obući, a neophodno je ponijeti i majicu, kupaći kostim, kremu za sunčanje, sendvič, piće za osvježenje, kapu, fotoaparat i peškir.

Svaki safari je uz pratnju jednog ili dvojice skipera, koji će se pobrinuti da putovanje prođe sigurno. Na samom početku ovog nesvakidašnjeg putovanja, rijeka Trebižat je tiha i mirna. No, s približavanjem ušću postaje brza i uzbudljiva. Temperatura vode u ljetnim mjesecima iznosi otprilike 20 stepeni, pa je odlična i za one osjetljive na temperaturne razlike. Starosna granica za učesnike safarija gotovo da i ne postoji. Tokom izleta imat ćete priliku vidjeti mnogo riba i ptica različitih vrsta, kao i lijepe vodopade stopljene u savršeni sklad rijeke i netaknute prirode koja je okružuje.

Hidrospid

Hidrospid je individualna disciplina sa savršenom kombinacijom zabave i izazova, a u Bosni i Hercegovini moguć je na Uni, Neretvi i Drini. Na vodeni bob napravljen od termo plastike, položi se gornji dio tijela, a dio tijela od koljena do stopala je u vodi. Na nogama svaki učesnik ima peraje i obučen je u neoprensko odijelo s pojasom i kacigom. Ruta za hidrospid duga je pet kilometara, a po želji se ova ruta može produžiti i na 10 ili 15 kilometara.

Sportisti obično koriste peraje da bi imali bolju kontrolu za kretanje u riječnim strujama, dok daska za hidrospid omogućava plutanje. Ronilačko odijelo, čizme i kaciga se nose kao zaštita od hladnoće i od stijena. Koriste se i rukavice, štitnici za koljena, butine i lakat kao dodatna zaštita na plitkim rijekama. Zahvaljujući obuci, poboljšanim daskama i odgovarajućoj zaštitnoj opremi, hidrospid nastavlja da se usavršava, što ga čini sve prisutnijim i popularnijim u svijetu.

Hidrospid je savršena avantura za one koji uživaju u direktnom kontaktu s vodom, odličan spoj adrenalina i zabave. Preporučljiv je za sve uzraste, a najbolje razdoblje za uživanje na bh. rijekama je od maja do oktobra. Profesionalni vodiči će učesnicima dati upute, kako bi na najbolji način doživjeli ovo iskustvo.

 

Image
ger